Trei știri bune din Moldova: maratonul #LaBorcan, tineri la MOLDOX și ora de smoothie la Trușeni

Maratonul foto  #LaBorcan

Ai gătit tocăniță sau ghiveci? Ai pus l#aborcan cei mai aromați castraveți? Atunci poți participa la un maraton foto cu genericul #LaBorcan, lansat de publicația Observatorul de Nord. Potrivit organizatorilor, scopul maratonului este de a împărtăși fotografii cu borcanele de gustoșenii pregătite pentru a fi păstrate în beci/cămară pentru iarnă, dar și de a face un schimb de opinii și/sau rețete și de a ne inspira reciproc la pregătirea deliciilor culinare. Doritorii de participa sunt îndemnați să publice pe Facebook imagini cu conservele pentru iarnă pe care le-au pregătit ei sau familiile lor. Participanții trebuie să folosească hashtagul #LaBorcan și denumirea produsului, iar la dorință să scrie și rețeta pentru a inspira alți participanți. Perioada maratonului: 10-31 august. Ulterior, cele mai faine imagini vor fi adunate într-un slide-show care va fi publicat pe platformele redacției, iar cele mai interesante rețete vor fi publicate pe observatorul.md și în ziarul Observatorul de Nord.

Tineri, invitați la atelierul MOLDOX

Atelierul Exploration invită tinerii de peste 16 ani din Cahul, dar și din întreaga țară, să contribuie la schimbarea socială în comunitățile lor prin intermediul filmului documentar.  În cadrul atelierului, care va avea loc în perioada 9-13 septembrie 2020, tinerii, împreună cu tutorii atelierului, vor învăța bazele realizării unui film documentar, despre echipamentul de filmat, programele de montaj și se vor arunca imediat în vâltoarea procesului de creație. În acest an, din cauza pandemiei și din motive de siguranță, participanții nu vor putea să filmeze în afara spațiului de creație, dar vor învăța cum să facă film într-un spațiu creativ, în afara orașului Cahul.  Sub ghidajul tutorei Nora Agapi, scurtmetrajele vor fi create din imagini video luate în imediată împrejurime a spațiului de lucru, dar și din imagini din arhivele personale ale participanților sau filmări făcute de aceștia înainte de atelier, în casa sau curtea proprie, cu sine și apropiații lor, în activitățile zilnice și în discuții pe subiecte diverse, începând de la problemele din comunitate și continuând cu ideile și conceptele asupra lumii înconjurătoare. Pentru a participa la atelier, tinerii urmează să completeze formularul de înregistrare până pe data de 23 august 2020.

ORA de smoothie la Trușeni

Asociația Soluții pentru Dezvoltare Sustenabilă și Family Fruit Box au organizat sâmbătă Ora de smoothie la Trușeni. Este primul atelier, dintr-un șir care mai urmează a fi organizate, pentru educația unui stil de viață sănătos, prin promovarea consumului pomușoarelor și fructelor locale. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Made in Trușeni” și a pus accent pe promovarea pomușoarelor și fructelor locale, dar și pe beneficiile consumului de smoothie-uri, care măresc capacitatea corpului de a lupta împotriva bolilor și sunt o sursă de antioxidanți. ORA sport& Family a umplut cu energie participanții, desfășurând o sesiune de exerciții fizice atât pentru adulți, cât și pentru copii.  Aceasta activitate ritmică și smoothie-urile s-au combinat perfect, acționând ca un detoxifiant pentru întreg organism, fiind recomandat în special atunci când suntem atacați de viruși sau de alte afecțiuni.

„În cadrul evenimentului s-a făcut o prezentare și promovare a producătorilor locali, iar cetățenii au fost încurajați să adopte stilul sănătos de viață. Mulți nu au gustat până acum smoothie-uri”, ne-a povestit Dorina Sorochin, de la Asociația Soluții pentru Dezvoltare Sustenabilă. 

Abonează-te la newsletter-ul nostru lunar AICI și primește cele mai bune materiale. De asemenea, poți să ne dai follow pe Instagram sau Telegram.

  

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.