08:56:16 25.04.2024
Stiri

Agricultorii din centrul și sud-estul R. Moldova ies MÂINE la PROTESTE. Aceștia sunt NEMULȚUMIȚI de soluțiile propuse de Guvernul Chicu și cer instituirea stării de urgență în agricultură. Revendicările agricultorilor

Actualitate 10.08.2020 12:31 Vizualizări2509 Autor: Ziarul National
Agricultorii din centrul și sud-estul R. Moldova ies MÂINE la PROTESTE. Aceștia sunt NEMULȚUMIȚI de soluțiile propuse de Guvernul Chicu și cer instituirea stării de urgență în agricultură. Revendicările agricultorilor


Agricultorii din centrul și sud-estul R. Moldova susțin că Guvernul R. Moldova nu a soluționat revendicările lor înaintate anterior și vor organiza marți, 11 august, proteste în șase locații ale republicii. Protestul va începe mâine la ora 10.00.

Citește și: BANI NU SUNT // Guvernul se împrumută de la Banca Mondială pentru a SALVA agricultorii. Dodon „SPERĂ” că vor demara negocierile pentru creditul rusesc și mai „speră foarte mult” că rușii vor acorda motorină pentru agricultorii din R. Moldova

„Dezaprobăm categoric acțiunile întreprinse de Guvern vizavi de situația dramatică creată în sectorul agricol și înaintăm măsuri constructive care cu adevărat pot stabiliza situația macroeconomică a sectorului agricol și vor da o gura de aer agricultorilor afectați de condițiile climaterice ostile. Fermierii din zonele centru și sud-est ale republicii deja și-au consumat toate posibilitățile de identificare a resurselor financiare pentru achitarea impozitelor la buget, plata salariilor angajaților – având restanță câteva luni, achitarea datoriilor ale căror procente sunt în creștere, procucurarea de piese, motorină și produse fitosanitare, semințe pentru a intra într-un nou an agricol în speranța că va fi unul mai bun etc.”, se arată într-o declarație remisă de agricultori.

Citește și: STARE DE URGENȚĂ // O fracțiune parlamentară propune întrunirea Parlamentului într-o ședință EXTRAORDINARĂ, pentru a lua decizii urgente în vederea salvării agriculturii

Aceștia au înaintat Guvernului R. Moldova și Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului cinci revendicări:

Citește și: SCURTCIRCUIT în majoritatea PSRM-PD? Democrații vor o ședință EXTRAORDINARĂ a Parlamentului: „Politica trebuie să fie despre cei care te-au adus în Parlament”

-Resursele financiare alocate pentru acoperirea pierderilor financiare suportate de către agricultori să fie de cel puțin 3 000 de lei per hectar și să fie distribuite de consiliile raionale în baza actelor eliberate de către comisiile pentru situații excepționale și APL sau prin AIPA, dar prin modificarea regulamentului existent, instituind o procedură simplă de prezentare a actelor.

-Solicităm insistent instituirea stării excepționale (urgență) pentru sectorul agrar în zona de centru și sud a republicii, cu eliberarea necondiționată a certificatelor de stare de forță majoră atât pentru fermieri, cât și pentru furnizorii de inputuri agricole ce va permite întregului sector agricol să-și reeșaloneze datoriile fata de creditori.

-Solicităm implementarea unui regulament nou cu posibilitatea de returnare sau cesionare a TVA-ului adunat de ani de zile în cont, în achitarea datoriilor furnizorilor din domeniu.

-Scutirea de la plata impozitelor salariale și funciare ale agricultorilor afectați de aceste calamități pentru anul 2020 și vacanță fiscală pentru primele 6 luni ale anului 2021.

-Cerem convocarea sedinței extraordinare a Parlamentului pentru a adopta deciziile de implementare a revendicărilor noastre, în caz contrar ne asumăm dreptul să continuăm protestele pe o perioadă nelimitată.

Totodată, agricultorii și-au exprimat unanim dezacordul față de Regulamentul privind aprobarea modului de acordare a compensațiilor pentru diminuarea calamităților naturale asupra recoltei anului 2020.

„Acest regulament este unul anevoios, nu este totalizat pentru întreg sectorul agricol (de exemplu orzul de primăvară nu este inclus, proprietarii individuali nu sunt menționați) plus sumele notate ca ajutor la ha sunt mizere. Rugăm anularea acestuia și elaborarea unui nou proiect în strânsă colaborare cu agricultorii”, se mai arată în declarație.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md