12:23:00 23.04.2024
Stiri

UE solicită autorităților din Belarus să elibereze imediat protestatarii pașnici care au fost reținuți în noaptea alegerilor prezidențiale

Actualitate 10.08.2020 18:12 Vizualizări1361 Autor: Ziarul National
UE solicită autorităților din Belarus să elibereze imediat protestatarii pașnici care au fost reținuți în noaptea alegerilor prezidențiale


Șeful diplomației externe, Josep Borrell, reiterează faptul că Uniunea Europeană și-a exprimat în mod repetat așteptările cu privire la desfășurarea corespunzătoare a alegerilor prezidențiale din Belarus.

„Noaptea alegerilor a fost marcată cu o violență inacceptabilă din partea statului împotriva protestatarilor pașnici. Se pare că acest lucru a dus la pierderea vieții unui cetățean, iar mulți alții au fost răniți. Condamnăm violența și solicităm eliberarea imediată a tuturor deținuților din noaptea alegerilor. Autoritățile din Belarus trebuie să se asigure că dreptul fundamental al întrunirii pașnice este respectat”, au transmis într-o declarație comună Josep Borrell și comisarul european pentru Extindere și politica de vecinătate.

De asemenea, oficialii europeni anunță că vor continua să urmărească îndeaproape evoluțiile din Belarus în ceea ce privește continuare răspunsului UE și relațiile cu Belarus, având în vedere situația în desfășurare.

Totodată, președintele Consiliului European, Charles Michel, critică autoritățile din Belarus pentru violența manifestată împotriva protestarilor care au ieșit în stradă în urma alegerilor prezidențiale, care l-au desemenat pe Aleksandr Lukașenko pentru a șasea oară în funcția de șef al statului.

Forțele de ordine au intervenit ieri seară în Belarus după ce mai mult proteste au început în urma rezultatului alegerilor prezidențiale, care a prezentat cea de-a șasea victorie pentru Aleksandr Lukaşenko, obținând un scor copleștior de aproximativ 79,7%.

Forţe de poliţie şi ale Ministerului de Interne au fost desfăşurate duminică în număr mare pe străzile capitalei Minsk, blocând numeroase căi de acces şi clădiri oficiale, în timp ce autorităţile îi invitau pe belaruşi să nu iasă în stradă la manifestaţii.

Președintele Partidului Popular European, Donald Tusk, a făcut luni un apel către preşedintele în exerciţiu al Belarusului Aleksandr Lukaşenko să publice rezultatele reale ale votului alegerilor prezidențiale de duminică, să retragă forțele speciale și să elibereze de îndată protestarii pașnici arestați.

Rezultatele oficiale ale alegerilor prezidenţiale de duminică, care îl dau pe Lukaşenko câştigător cu 80% din voturi, au fost respinse de candidata opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, care a cerut ca preşedintele să cedeze puterea şi a revendicat la rândul ei victoria. Separat, mii de oameni au ieșit în stradă să protesteze, iar manifestanții pașnici au fost reprimați de forțele de ordine.

„Imaginile de la Minsk contrazic narațiunea oficială a unui președinte reales. Vedem un președinte respins care a declarat război propriului popor, un președinte care a încălcat sistematic legea și ordinea propriei țări. Oameni din Belarus, ieri ați făcut o alegere: democrația, libertatea și punerea la capăt a dictaturii. Vă admirăm curajul și hotărârea. Toți oamenii din Europa și din întreaga lume sunt alături de voi”, a scris Tusk, pe contul său de Twitter.

Și România a îndemnat Belarusul să respecte pe deplin drepturile fundamentale ale omului.

„Sunt foarte îngrijorat de evoluțiile recente din Belarus“, a afirmat ministrul Afacerilor Externe de la București, Bogdan Aurescu, luni, într-o postare pe Twitter, în contextul manifestațiilor de la Minsk prin care protestatarii contestă realegerea în funcție a președintelui Aleksandr Lukașenko, iar opoziția acuză fraudarea alegerilor prezidențiale de duminică.

„România îndeamnă Belarusul să respecte pe deplin drepturile fundamentale ale omului și consideră cu tărie cu singura cale înainte este oprirea violenței și începerea unui dialog politic cât mai repede cu putință“, a continuat șeful diplomației române.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md