Linkuri accesibilitate

Lungul și complicatul drum la servicii și asistență al persoanelor cu dizabilități


Criza complexă provocată de pandemia de Covid-19 a afectat cel mai tare familiile în care sunt persoane cu dizabilități.

Pe perioada stării de urgență în mai multe localități, reprezentantele instituțiilor de stat au suspendat activitățile pentru categoriile vulnerabile, unele dintre care încă nu au început să activeze.

Lungul și complicatul drum al persoanelor cu dizabilități la servicii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:25 0:00

Organizațiile neguvernamentale au rămas singurele care au continuat să acorde asistență persoanele din categoriile vulnerabile.

Keystone Moldova, o organizație care dezvoltă mai multe proiecte cu susținerea Uniunii Europene, a activat o linie telefonică dedicată, prin care acordă asistență gratuită persoanelor cu dizabilități.

Persoanele au rămas practic fără asistența zilnică

Experta Parascovia Munteanu ne spune că s-a reușit a preveni și reduce situațiile de risc, de încălcare a drepturilor persoanelor cu dizabilități: „Autoritățile au decis sistarea și închiderea serviciilor sociale la nivel de comunitate, ceea ce a fost o mare greșeală. Pentru persoanele cu dizabilități, aceste servicii erau inevitabile în timpul pandemiei, cu atât mai mult, aveau nevoie de servicii. Din luna martie numărul de apeluri a crescut cu 50 %, acesta s-a întâmplat din cauza că persoanele nu puteau găsi suportul la nivel de comunitate și persoanele au rămas practic fără asistența zilnică. În contexul pandemiei, încă o dată ne-am convins că persoanele cu dizabilități au fost uitate de autorități în toate acele măsuri de prevenire și control a infecției. După o anumită perioadă, atunci când prestatorii de servicii au început să vorbească și să scoată în evidență vulnerabilitatea persoanelor cu dizabilități în fața pandemiei, abia atunci au început a fi promovate unele acțiuni concrete”.

Serviciul de asistență telefonică gratuită pentru persoanele cu dizabilități poate fi ccesat la linia telefonică cu numătul 0 80 01 08 08. Serviciul funcționează continuu, 24 de ore din 24, pe toată durata săptămânii.

Fiecare a doua familie în care este cel puțin o persoană cu dizabilitate se confruntă cu probleme economice, fie că cei care lucrează au pierdut locul de muncă, fie că nu are cine să le acorde asistență. Sunt datele unui studiu efectuat de Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități și Asociația Keystone, care mai arată că una din două persoane cu dizabilități declară că în perioadă situației excepționale nu a avut acces la informații despre pandemie și nu a știut cum să procedeze. Cele mai multe persoane cu duzabilități, 81 la sută, spun că nu au luat legătura cu un medic sau cu un psiholog pentru a discuta despre starea psihologică în această perioadă, iar 27% spun că s-au simțit ignorați de autorități în ultimul timp. Cel mai des persoanele cu dizabilități care au apelat Serviciul de asistență telefonică s-au declarat afectate de sistarea programărilor pentru serviciilor specializate de sănătate și pentru examen medical în scopul prelungirii gradelor de dizabilitate, spune Parascovia Munteanu.

Vă dați seama că societatea civilă nu are resurse financiare alocate special

O altă problemă a constituit-o și sistarea accesului la serviciile de reabilitare și mijloace asistive sau protezare. De asemenea, persoanele cu dizabilități, în special cele cu probleme de sănătate mintală, au fost afectate de lipsa medicamentelor în farmacii: „Persoanele care sunt la asistența statului, aici mă refer la persoanele care se află în plasament, în servicii comunitare, cât și în cele rezidențiale, practic prestatorii au rămas singuri să facă față situației. Lipsa de cunoștințe și lipsa de abilități, pe alocuri și lipsa echipamentului de protecție, acestea au fost principalele probleme cu care s-au confruntat. Ei au sunat și au cerut suportul societății civile, dar vă dați seama că societatea civilă nu are resurse financiare alocate special pentru materiale de protecție, respectiv, a inițiat dialoguri cu organizațiile donatoare și suntem recunoascători finanțatorilor că au fost receptivi și au creat fonduri separate pentru a răspunde situației emergente”.

Și persoanele cu dizabilități de vedere s-au confruntat cu probleme de la începutul pandemiei. Părinții cu dizabilități de vedere aproape că nu pot să-și ajute copiii să însușească materia școlară sau preșcolară.

Xenia Siminciuc, care este slab văzătoare ne spune prin ce probleme trec în prezent persoanele cu dizabilități de vedere: „Cea mai mare problemă este accesul la informație. Spațiul on-line în general nu este accesibil pe deplin pentru persoanele cu dizabilități de vedere. Paginile web deocamdată nu ne oferă posibilități de citire a conținutului cu programe audio. La fel, platformele on-line, care sunt utilizate pentru diferite discuții, studii, întâlniri. În cazul meu, am o fetiță la școală, soțul meu pleca la lucru, eu trebuia să o ajut, dar nu puteam. La început a fost foarte greu, pentru că eu nu înțelegeam cum să folosesc platformele, programul meu audio nu citea conținutul acestora. Practic, fiica a trebuit să învețe singură. Accesul la informație pentru multe persoane cu probleme de vedere continuă să fie o problemă destul de serioasă”.

Studiul efectuat de Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități arată că două din trei persoane cu dizabilități sunt foarte îngrijorate de ziua de mâine. Cei mai mulți se tem că vor rămâne fără surse de finanțare din cauza pierderii locului de muncă sau a micșorării salariului și că li se vor agrava problemele de sănătate. Statisticile oficiale arată că în Moldova sunt aproape 180 mii de persoane cu grad diferit de dizabilitate. Printre acestea, 14 mii sunt copii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG