/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Instanța a pus sechestru pe active de circa 2,3 miliarde de lei ale Victoriabank. Reacția băncii

missing
10 august 2020, ora 20:34

După ce deschide.md a anunțat că instanța de judecată a autorizat punerea sub sechestru a bunurilor de 2,3 miliarde de lei ale B.C. Victoriabank, cea din urmă a anunțat că colaborează deschis cu autoritățile, deși este surprinsă de includerea sa în acest caz la șase ani de la petrecerea evenimentelor din sistemul bancar din Republica Moldova.

Sursa citată a scris că instanța de judecată a autorizat punerea sub sechestru „în scopul reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune” a bunurilor B.C. „Victoriabank”. Astfel, sechestrele au fost aplicate pe autoturismele, bunurile imobile, valorile mobiliare de stat și valorile nominale a băncii în suma totală de circa 2,3 miliarde de lei.

Sursa: deschide.md

Banca a venit la scurt timp cu o reacție, în care afirmă că „Victoriabank, în forma sa actuală și după transformarea începută în 2018, nu are legătură cu cauza cercetată de autorități. Pentru a demonstra acest lucru, Victoriabank colaborează cu autoritățile și așteaptă etapele următoare ale procesului”.

De asemenea, instituția informează că „cționarii internaționali, Banca Transilvania și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, dar și cei locali, inclusiv fondatori ai Victoriabank, al căror scop este să contribuie la modernizarea sistemului bancar din Moldova și să susțină creșterea economică a țării, sunt neplăcut surprinși de situație și consideră că acțiunile recente reprezintă o amenințare a stabilității financiar-bancare și o piedică în dezvoltarea țării. BT și BERD vor apela la toate căile legale pentru a proteja Victoriabank”.

De asemenea, Victoriabank îndeamnă actorii publici din țară să acționeze responsabil în tot ceea ce fac, așa încât companiile locale și străine să aibă curajul de a investi în Moldova, mai ales pentru că țara are atât de mare nevoie de investiții care să contribuie la dezvoltarea economică.

Victoriabank este a treia bancă din Moldova, în funcție de active. Indicatorii prudențiali sunt la un nivel confortabil, fiind una dintre băncile cu cea mai mare rată de capitalizare dintre băncile din țară, de peste 30%. Victoriabank are cea mai mare creștere a cotei de piață în ultimii doi ani în ceea ce privește creditele pentru persoanele fizice. În programul Prima Casă, banca are o cotă de piață semnificativă, de 26%.

Anterior, Procuratura Anticorupție a comentat informațiile despre punerea sub sechestru a unor active ale unei bănci menționând că procuratura continuă acțiunile de urmărire penală în dosarul vizând frauda bancară.

„Investigațiile procurorilor poartă un caracter strict legal, eforturile oamenilor legii fiind orientate spre documentarea, în limitele legislației procesual-penale, identificarea și tragerea la răspundere penală a tuturor celor implicați în devalizarea sistemului național bancar, și nu în ultimul rând – recuperarea prejudiciului cauzat statului și cetățenilor. În această ordine de idei, ținem să aducem la cunoștință că, în timpul apropiat, Procuratura Anticorupție va deferi justiției unele episoade vizând frauda bancară, despre care instituția va informa suplimentar, în limitele permise de rigorile legii, pentru a nu afecta desfășurarea în continuare a investigațiile pe acest caz”, se anunța în comunicat Procuraturii remis presei la 5 august.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram