‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
16.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleOleg Calestru: Un nou soi de căpșun va îmbogăți Catalogul Soiurilor de Plante al...

Oleg Calestru: Un nou soi de căpșun va îmbogăți Catalogul Soiurilor de Plante al Republicii Moldova

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Pepiniera modernă din Blindești, Ungheni, specializată în producerea materialului săditor de căpșun, va produce material săditor de un sortiment larg de soiuri, în conformitate cu cerințele pieței locale și a celei de export.

Așa se face că, unul din soiurile multiplicate la Blindești este Marmolada (Onebor), care se caracterizează prin calități gustative bune, aroma deosebită, aspect și transportabilitate, iar curând acest soi se va regăsi și-n Catalogul Soiurilor de Plante al Republicii Moldova.

Material săditor de căpșun

„Cooperativa Berries Group, pe parcursul acestui sezon, a dus observații fenologice asupra soiului Marmolada, care va fi produs în cadrul primei sere computerizate de producere a materialului săditor de căpșun. Urmează să fie înaintată o cerere pentru a înregistra acest soi în Catalogul Soiurilor de Plante.  La momentul actual, acest soi se află la etapa de testare în condiții de producere, dar nu este inclus în lista oficială a soiurilor. De aceea, pentru comercializarea acestuia, în calitate de material, este necesară și înregistrarea lui. Următoarea etapă este ca plantația-mamă să fie înregistrată, cu depunerea pachetului de acte la ANSA, cu efectuarea tuturor controalelor necesare care să permită, în final, obținerea certificatului de valoare biologică, care va da și posibilitatea de a comercializa”, a declarat Oleg Calestru, specialist în cadrul proiectului USAID/ APM.

Muncitori în sera din Blindești, Ungheni

 La prima etapă, sera computerizată de producere a materialului săditor de căpșun de categorie biologică „Certificat”, va asigura cu material săditor circa 20 de hectare în fiecare an. Primul material săditor produs în pepiniera modernă va fi disponibil pentru comercializare în toamna acestui an.

Proiectul de instalare a noii pepiniere reprezintă o investiție de cca 3 milioane de lei, dintre care 1,7 milioane au fost oferite de către USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/ APM).

‹ adv ›

Advertoriale

Promoție de primăvară la creditele Mikro Kapital Moldova

Mikro Kapital Moldova lansează o Promoție de Primăvară, dedicată stimulării spiritului antreprenorial și sprijinirii nevoilor financiare ale clienților săi. Începând de pe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›