Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UPDATE/ Belarus își alege președintele.…

UPDATE Belarus își alege președintele. În cursă s-au înscris 5 candidați, inclusiv Alexandr Lukașenko. Prezența la urnele de vot – peste 54%

Republica Belarus își alege duminică, 9 august, președintele. În cursa prezidențială s-au înscris 5 candidați, inclusiv actualul șef de stat, Alexandr Lukașenko, instalat la putere în Belarus în 1994, adoptând un stil autoritar.

14:00. Alegerile prezidențiale din Belarus pot fi considerate valide. Comisia Electorală centrală din Belarus anunță, la ora 12:00, că prezența la urnele de vot constituie peste 54%. Observatorii internaționali nu au depistat nicio încălcare care ar putea afecta cursul votării la alegerile prezidențiale din Belarus, a declarat senatorul Consiliului Federației, Oleg Melnichenko, transmite ria.ru.

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a promis, după ce a votat, să nu piardă controlul asupra situaţiei în timpul alegerilor prezidenţiale în care are ca neaşteptată oponentă o tânără candidată pe nume Svetlana Tihanovskaia.

Totodată, tvrain, unul dintre puținele posturi de televiziune de opoziție din Rusia, informează că mai mulți jurnaliști de ai săi au fost reținuți la Minsk. Aceeași sursă scrie că reprezentanții presei tvrain au fost reținuți de mascați după ce au discutat cu unul dintre candidații neîregistrați în cursă – aliați ai Svetlanei Tikhanovskaya, care este principala oponentă a lui Lukașenko, reușind să mobilizeze mulţimile în pofida represiunii.

Măsurile de securitate au fost întărite duminică la Minsk, semnalându-se totodată dificultăţi în accesul la internet, îndeosebi la reţele sociale, mesagerii şi site-uri de informaţii apropiate opoziţiei.

09:00. Secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din Belarus au fost deschise pentru alegători, transmite RIA Novosti.

Am vizitat multe regiuni și orașe. Ascultăm pe toți cei care participă la procesul de monitorizare. Trebuie menționat că nu am primit nicio observație în aceste zile„, a declarat reporterilor Dmitry Kobitsky, secretarul general al Consiliului Adunării Interparlamentare CSI.

Cinci candidați concurează pentru cel mai înalt post de stat: Alexandr Lukashenko, Andrey Dmitriev, Anna Kanopatskaya, Svetlana Tikhanovskaya și Sergei Cherecheni. În plus, există o coloană „împotriva tuturor” în buletinele de vot.

Peste 6,8 milioane de oameni pot vota la alegerile prezidențiale din Belarus. Au fost create un număr de 5.767 secții de votare, din care 44 în străinătate. Persoanele sunt așteptate la urnele de vot de la ambasadele și consulatele ale Belarus în 36 de țări.

Deputații socialiști Adrian Lebedinschi și Alexandru Jolnaci participă la misiunea de observare a alegerilor prezidențiale din Republica Belarus, în calitate de membri ai Grupului internațional de observatori al Adunării Interparlamentare (AIP) a țărilor membre ale CSI, din partea Moldovei.