15:13:15 18.04.2024
Stiri

VESTE BUNĂ din România pentru cetățenii R. Moldova: Premierul Orban anunță FINALIZAREA gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău care ne poate scăpa de șantajul gazului rusesc. „Mulțumim, frați români!”

Actualitate 09.08.2020 13:07 Vizualizări2405 Autor: Ziarul National
VESTE BUNĂ din România pentru cetățenii R. Moldova: Premierul Orban anunță FINALIZAREA gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău care ne poate scăpa de șantajul gazului rusesc. „Mulțumim, frați români!”


Lucrările de extindere a gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău au fost finalizate, iar R. Moldova ar putea primi gaze naturale din România.

Anunțul a fost făcut de către premierul de la București, Ludovic Orban, în cadrul ultimei ședințe de Guvern, în timp ce autoritățile de la Chișinău nu au organizat nici măcar un eveniment de inaugurare a acestui obiectiv strategic pentru R. Moldova.

„Am o veste bună să vă dau. Chiar dacă nu s-a făcut o inaugurare a unei investiţii extrem de importante pentru România, această investiţie este gata, este vorba de gazoductul Ungheni-Chişinău. Investiţia a fost realizată de „Transgaz”, investiţie care este finalizată şi care odată cu finalizarea ei există posibilitatea furnizării gazului natural în Republica Moldova, gaz natural care să provină din România, oferindu-le astfel o alternativă locuitorilor din Republica Moldova la gazul rusesc. Această investiţie arată determinarea României în a fi alături de cetăţenii Republicii Moldova”, a spus prim-ministrul României, Ludovic Orban.

Deputatul Iurie Reniță, fostul Ambasador al R. Moldova la București în perioada anilor 2010 - 2015, susține că un asemenea eveniment este „un prilej de bucurie și de satisfacție sufletească”, rememorând cum a demarat acest proiect ce putea fi gata „în doi-trei ani”, dacă era voință politică mai multă la Chișinău.

„În calitatea mea de Ambasador la București (2010-2015), care am fost la originea promovării și implementării acestui obiectiv strategic pentru relația dintre cele două maluri ale Prutului, confirm cu toată responsabilitatea și în cunoștință de cauză că gazoductul putea fi instalat în 2-3 ani, dacă la Chișinău ar fi existat o clasa politică responsabilă și națională. Cel mai mare impediment în realizarea acestui obiectiv, cu adevărat strategic, au fost factorii politici și guvernamentali care nu-și puteau imagina că gazul ar putea veni din România sau din alte țări ale UE decât din Rusia. În cele peste 250 de întrevederi și discuții de convingere cu factorii decizionali de la București pe subiectul gazoductului eram întrebat direct dacă „cei de la Chișinău" chiar își doresc acest gazoduct, cunoscându-se foarte bine care e atitudinea lor adevărată. Nu puteam să ascund situația adevărată de la Chișinău și reticența lor acerbă, dar m-am străduit să-i conving că e vorba, în primul rând, de un interes național comun, de aceea trebuie să avansăm cu implementarea lui, indiferent de abordările profitorilor politici de la noi”, susține Iurie Reniță.

Deputatul a amintit, în context, și recenta primire de către autoritățile de la Chișinău a ajutorului românesc destinat luptei cu COVID-19 sub podul de la Telecentru, adăugând, însă, că nu l-ar mira dacă președintele Igor Dodon „își va adjudeca paternitatea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău”.

„Să consemnăm evenimentul de finisare a gazoductului și să-l valorificăm plenar, spre tristețea și regretul lui Dodon și găștii lui antinaționale și spre bucuria sinceră a celor care, cu adevărat, se consideră români și proeuropeni. Mulțumim, frați români!", a încheiat legislatorul Reniță.

Menționăm că gazoductul care leagă România de R. Moldova este format din două părți distincte, ambele construite de „Transgaz”: conducta Iași – Ungheni care subtraversează râul Prut și a fost terminată în 2014 și conducta Ungheni – Chișinău, finalizarea căreia a fost anunțată de către premierul de la București pe 7 august 2020.

Lungimea totală a conductei este de 120 de kilometri, iar capacitatea de transport anuală este de circa 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Costurile pentru acest obiectiv s-au ridicat la 76 de milioane de euro.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md