Tratamentul dinților poate fi mai scump decât cel împotriva cancerului

Asigurarea serviciilor medicale dentare rămâne o problemă majoră de sănătate în rândul grupurilor vulnerabile și cu venituri mici. Oamenii ajung să apeleze la stomatologi doar în cazuri de urgență, când durerea devine insuportabilă.

Potrivit unui studiu al Biroului Național de Statistică, fiecare a patra persoană preferă să nu apeleze la asistența medicală primară în caz de necesitate. Principalele trei motive de ce oamenii aleg să nu meargă la medic sunt: utilizarea medicamentelor pe care le au acasă, folosirea plantelor medicinale și lipsa banilor.

Citește și reportajul „Sărăcia își arată dinții”

„Mulți nu înțeleg cât de important este să te adresezi la medic la timp, când nu te doare așa de tare și nici nu vei scoate din buzunar mulți bani. Dar nu, mulți lasă până nu mai pot, pentru că le este frică, dar și pentru că nu-și pot permite”, explică Iurie Costin, directorul Policlinicii Stomatologice din Soroca. 

Pe parcursul anilor 2012-2016 ratele de adresare la medicul stomatolog au scăzut. Astfel, dacă în anul 2012 la stomatolog mergeau 4,4% dintre persoanele cu venituri mici, în 2016 numărul lor a ajuns la 0,7%, unul dintre motive fiind lipsa banilor, anunță BNS. 

De asemenea, studiile arată că „gura” este cea mai scumpă zonă când vine vorba de tratament. Cheltuielile le depășesc de cele mai multe ori pe cele pentru cancer, boli de inimă, accident vascular cerebral sau demență, notează oralhealthplatform.eu, o platformă care adună experiența celor mai importante asociații stomatologice din Europa. Numai în Statele Unite ale Americii, 110 miliarde de dolari SUA sunt cheltuite anual pentru asistență medicală orală. În Uniunea Europeană, cheltuielile anuale pentru asistența medicală orală au fost estimate la 79 de milioane de euro. 

Citește și reportajul „Sărăcia își arată dinții”

În Republica Moldova, copiii de până la 16 ani beneficiază de servicii stomatologice gratuite. De asemenea, polița de asigurare include un set limitat de proceduri stomatologice pentru care oamenii nu trebuie să plătească în policlinicile de stat.  

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare