(doc) Fostul director al Spitalului Raional Criuleni, în conflict de interese. Și-ar fi desemnat soția șefa unei secții din cadrul instituției

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare în privința fostului director al Spitalului raional Criuleni, Nicolae Croitor, care ar fi încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. Pe când deținea funcția de șef al instituției, și-ar fi selectat soția calitate de șefă al secției Terapie, în cadrul unui concurs.

Foto: estcurier.md

ANI notează că conform legii, în momentul în care pe masa unui subiect al declarării averii și intereselor personale au ajuns acte juridice și/sau administrative, în care figurează o persoană apropiată, în sensul Legii 133/2016 - ar trebui să se abțină de la semnarea acestora și, în termen de trei zile, să declare situația de conflict de interese la organul ierarhic superior.

În cadrul controlului, fiindu-i solicitat punctul de vedere, fostul director a invocat că ar fi emis o declarație despre conflictul de interese în care s-a aflat cu soția sa, depusă la juristul instituției. În baza acestor delcarații, inspectorul de integritate a stabilit că - în situația dată, subiectul avea obligația de a se conforma prevederilor legale și ar fi trebuit să se adreseze direct Consiliului raional Criuleni pentru a-și soluționa starea de conflict de interese, iar faptul că a semnat o declarație și a transmis-o juristului instituției nu se justifică ca fiind o conformare a acestuia la prevederile legale.

În contextul dat, inspectorul de integritate a decis că – fostul director al Spitalului raional Criuleni a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, manifestat prin – nedeclararea la organul ierarhic superior a conflictelor de interese, conform termenului legal; nesoluționarea conflictelor de interese reale; emiterea și încheierea directă a actelor administrative/juridice cu o persoană apropiată (soția).

Dacă actul de constatare emis de ANI va rămâne definitiv, subiectul riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția funcțiilor elective, pentru o perioadă de 3 ani. Acesta ar putea fi înscris și în Registrul Interdicțiilor al ANI.

Actul de constatare poate fi contestat în instanța de contecios administrativ.


Pub