Bilanțul sesiunii de primăvară a Parlamentului: Fracțiunile care au înregistrat cele mai multe inițiative legislative

Tradițional, după încheierea sesiunii ordinare, Parlamentul prezintă statistica procesului legislativ din perioada februarie - iulie a anului curent. Pe parcursul sesiunii de primăvară 2020, în Parlament au fost înregistrate 350 de inițiative legislative. Dintre acestea, cele mai multe au fost înaintate de deputați - 238 de proiecte.

Foto: UNIMEDIA

Cele mai multe inițiative legislative au fost înaintate de Fracțiunea Parlamentară ACUM Platforma DA – 58 de proiecte, urmată de Fracțiunea PAS, Blocul ACUM cu 47 de proiecte.

Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a înaintat 44 de inițiative legislative.

Grupul Parlamentar Pro Moldova a elaborat și a înaintat 21 de proiecte, Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PD) – 19 proiecte, Fracțiunea Partidului ȘOR – 17.

Deputații independenți sunt autori ai 4 proiecte.

Totodată, 27 de inițiative legislative au fost înaintate de Biroul permanent al Parlamentului sau de către grupuri de deputați din toate fracțiunile parlamentare.

Pentru comparație, pe parcursul celor două sesiuni ale anului trecut, în Parlament au fost înregistrate 294 de proiecte de acte legislative, dintre care 9, inclusiv o moțiune simplă, nu au intrat în procedură legislativă.

Biroul permanent al Parlamentului s-a convocat în 21 de ședințe în sesiunea de primăvară 2020 și a adoptat 20 de hotărâri în sesiunea de primăvară 2020. Datele se conțin în bilanțul statistic al procesului legislativ pentru sesiunea de primăvară a Parlamentului.

Printre cele 350 de proiecte de acte legislative înregistrate în Parlamentul de legislatura a X-a, se regăsesc și 5 moțiuni, 4 dintre care au intrat în procedură legislativă, iar una nu a fost admisă.

De asemenea, într-un comunicat al Legislativului, a fost notată și activitatea fracțiunilor parlamentare.

În prima sesiune din anul curent a Legislativului, deputații din Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) au prezentat cele mai multe rapoarte la proiecte de lege în cadrul ședințelor în plen, 31 la număr (raport autor) și 176 (raport comisie).

Fracțiunea PAS, Blocul ACUM a avut 13 rapoarte ale autorilor și 1 raport al comisiei, Fracțiunea ACUM Platforma DA – 11 și, respectiv, 4 rapoarte, Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) – 5 rapoarte ale autorilor și 80 de rapoarte ale comisiilor.

Potrivit bilanțului statistic al sesiunii de primăvară 2020 a Parlamentului, deputații PAS, Blocul ACUM au avut cele mai multe declarații în această perioadă – 8 din numărul total de 21 de declarații, iar ACUM Platforma DA – 5, PSRM – 2, deputații neafiliați – 6.

Totodată, în sesiunea de primăvară și-au desfășurat activitatea 3 comisii speciale și de anchetă, care urmează să prezinte rapoartele de activitate în perioada vizată.

În acest an, sesiunea de primăvară a Parlamentului a început la 3 februarie.

Amintim că Parlamentul a intrat în vacanță la data de 20 iulie 2020, după încheierea ultimei ședințe din sesiunea de primăvară-vară. Astfel, deputații vor reveni în septembrie în sesiunea toamnă-iarnă.

Menționăm că Parlamentul se întrunește în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie și nu poate depăși sfârșitul lunii iulie. Sesiunea de toamnă începe în luna septembrie și nu poate depăși sfârșitul lunii decembrie.


Pub