Șeful Regiei Autosalubritate răspunde acuzațiilor lui Ceban: „Sunt insinuări, cineva îl tensionează pe domnul primar”. Versiunea sa despre incendiul de la Țînțăreni

Directorul Regiei Autosalubritate, Eugeniu Axentiev, neagă zvonurile precum că ar obliga angajații să strângă semnături în susținerea sa, pentru a nu fi demis. Totodată, acesta a calificat acuzațiile primarului general drept nefondate și a declarat, pentru UNIMEDIA, că nimeni nu i-ai prezentat niciun act ce ar demonstra vinovăția sa în producerea incendiului de pe poligonul de la Țînțăreni, în urma căruia, Ion Ceban a anunțat că îi va cere demisia.

Foto: IGSU

„Este o declarație nefondată, neavând niciun temei factologic, nimeni de la nimeni nu a impus și de la nimeni nu s-a solicitat nicio iscălitură. Sunt niște insinuări și cu părere de rău, cineva foarte bine îl tensionează pe domnul primar general”, a declarat Eugeniu Axentiev, pentru UNIMEDIA.

Referitor la motivul pentru care primarul general i-a cerut demisia, șeful întreprinderii nu se consideră vinovat de incendiul produs la Țînțăreni: „Am o altă poziție, nu sunt persoana vinovată de ce s-a produs, nu eu am dat foc la gunoiște. În calitate de conducător împreună cu angajații am făcut tot posibilul pentru localizarea și stingerea incendiilor și nuu sunt eu vinovatul care a întârziat cu ieșirea la fața locului. Prima solicitare de către cetățeni a fost făcută la ora 10.00, pe data de 28 iulie, la Serviciul 11. La ora 11.37, eu personal, văzând amploarea incendiului am sunat domnului Mihail Harabajiu, șeful departamentului situații de urgență. I-am explicat situația, am cerut ajutor tehnic și specializat. Cu părere de rău, abia 5 ore de la solicitarea mea a apărut prima și singura autospecială, care împreună cu alte 2 autospeciale de la Autosalubritate au stins, pe 28, focarele de la Țînțăreni până la ora 23.24. A doua zi, au venit două autospeciale și doar pe data de 30 au apărut ca la paradă 7 autospeciale, care nu puteau fi plasate una lângă alta și lucrau tot 3”, a precizat Eugeniu Axentiev.

Totodată, acesta spune că nu i-a fost prezentat niciun document care i-ar confirma vinovăția, însă dacă decizia de a fi demis va fi una legală, se va conforma: „Ca și fiecare cetățean apărat de Constituție am dreptul să mă expun, să fiu sau să nu fiu de acord cu cele ce mi se invocă. Dar așa, aberativ, „tu ai plecat pentru că nu ești de al nostru” sau altceva nu îmi este clar. Trebuie să fie o atitudine omenească”.

Cât despre informațiile precum că ar avea cel mai mai salariu în rândul șefilor întreprinderilor municipale, Eugeniu Axentiev a făcut următoarele precizări: „Salariul diferă de la o lună la alta. Eu am venit la un salariu anterior stabilit fostsului conducător, nu l-am mărit, dimpotrivă, a fost micșorat. Prin unele decizii ale domnului primar în pandemie, salariul meu a rămas doar unul tarifar și eu primesc mai puțin decât un șofer. Eu m-am conformat și nu pun întrebări”.

Astăzi, primarul Ion Ceban, a declarat că angajații Regiei Autosalubritate ar fi obligați de șeful întreprinderii, Eugeniu Axentiev, să adune semnături în susținerea sa, pentru a nu fi demis. Zvonurile au apărut după ce edilul a solicitat consilierilor municipali demiterea din funcție a lui Eugeniu Axentiev, în urma incendiului de proporții de pe poligonul din comuna Țînțăreni. Edilul a rugat consilierii municipali ca propunerea să fie inclusă în ordinea de zi la Consiliul Municipal Chișinău și să fie votată în data de 11 august.

Incendiul pe poligonul de deșeuri de la Țînțăreni a izbucnit la 27 iulie. După trei zile de luptă cu focul, pompierii au reușit să stingă toate focarele de ardere.

Ion Ceban a solicitat ministrului Pavel Voicu să fie pornită o anchetă de serviciu, pentru a fi examinată situația și circumstanțele, sub toate aspectele, în ceea ce privește atât activitatea subdiviziunilor municipiului, cât și a celor responsabili de stingerea focului.

Ulterior, Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău a constat faptul că „a avut loc incendierea spontană a deșeurilor menajere solide depozitate la poligonul din com. Țînțăreni”.

Primăria Chişinău a acordat 700 de mii de lei din fondul de rezervă, pentru serviciile contractate la lichidarea incendiului de pe poligonul din Țînțăreni.

Nu este pentru prima dată când directorul Regiei Autosalubritate ajunge în disgrația autorităților. La începutul lunii martie, consilierii municipali din CMC au votat o decizie protocolară pentru a cere demiterea din funcție a lui Eugeniu Axentiev, precum și a șefului centrului de sterilizare din subordinea întreprinderii, Roman Trahtman. Aleșii locali se declarau atunci nemulțumiți de felul în care este gestionată situația câinilor vagabonzi din capitală.

Atunci, primarul capitalei declara că nu este sigur că va da curs solicitării CMC de a-l demite pe Eugeniu Axentiev, însă a promis că va examina nemulțumirile vizavi de activitatea întreprinderii municipale.


Pub