7 august 2020. COVID-19, PE SCURT: Piscinele își reiau activitatea

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

Încă 362 cazuri noi

Alte 362 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 19 în Transnistria. Numărul total de cazuri în Transnistria- 1604. Din numărul total de cazuri, 6 sunt de import ( Turcia-1, Ucraina-1, Franța-1, Marea Britanie-3 ).

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 26 990 cazuri.

Total teste efectuate – 2572, dintre care primar – 1990 şi repetat – 582.

Din numărul total de cazuri, 15 sunt lucrători medicali: medici-7, asistenți medicali- 7, personal auxiliar- 1.

Starea de sănătate a persoanelor infectate:

419 stare gravă, dintre care

29 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată

1 174– stare de gravitate medie.

În tratament activ la domiciliu se află în continuare 2 989 pacienți cu forme ușoare de COVID–19, iar 7 000 persoane au finalizat cu vindecare tratamentul la domiciliu, fiind monitorizate în continuare de către medicul de familie.

Alte 242 persoane au fost tratate și externate. Până la ziua de azi s-au tratat 18 918 persoane.

Pe parcursul zilei au fost înregistrate alte 7 decese, numărul total ajungând la 835.

474 persoane au donat plasmă pentru pacienții gravi cu COVID-19

474 de persoane tratate de COVID-19, s-au solidarizat în lupta contra infecției, asigurând 1630 doze de plasmă, pentru pacienții cu forme grave și extrem de grave de COVID-19.

Astfel, dozele de plasmă au fost distribuite către următoarele instituții medicale: Spitalul Clinic Republican – 465, Institutul de Medicină Urgentă- 87, SCM nr.1- 178, SCM Arh. Mihail- 99, SCM Sf. Treime-1, SC Bălți- 96, SR Edineț- 25, SR Strășeni- 10, SR Cimișlia- 28, Spitalul de Stat- 129, SR Glodeni- 3, SR Sîngerei- 2, SR Cahul-19, SR Florești-1, SR Soroca- 4, SR Comrat-2, Spitalul Clinic MSMPS- 3, Spitalul Clinic Republican Tiraspol- 2, rămânând în stoc 476 doze cu destinație pentru transfuzie și validare.

Liber la scăldat în piscine

Astăzi a avut loc ședința Comisiei naționale extraordinară pentru sănătate publică la care s-a emis o hotărâre potrivit căreia se permite activitatea piscinelor. Administratorii vor trebui:

  • să respecte dezinfectarea frecventă a zonei de agrement.
  • Numărul vizitatorilor piscinei nu trebuie să nu depășească 50% din capacitatea maximă.
  • Fluxul de oameni să fie bine gestionat pentru a se evita aglomerația.
  • Înainte de a intra pe teritoriu, să se efectueze triajul epidemiologic.

Reacția ANTA la protestul transportatorilor

Și Agenția Națională pentru Transport Auto a venit cu o reacție.

„Referitor la protestul conducătorilor auto din data de 06 august, care au blocat drumul de acces la punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni-Albița, pe motiv că autoritățile române nu permit intrarea unităților de transport care efectuează transport de persoane, Agenția Națională Transport Auto informează următoarele.

În contextul gestionării răspândirii infecției cu COVID-19, statele străine impun măsuri restrictive la efectuarea transportului rutier internațional de persoane. Autoritățile din România au inclus Republica Moldova în lista țărilor cu risc sporit de infectare cu COVID-19 și conform Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență al României nr.36 din 21.07.2020 cetățenii moldoveni, care intenționează să călătorească din Republica Moldova, și nu se încadrează în categoriile de excepții anunțate de către autoritățile române – nu au dreptul de a intra pe teritoriul României.

Menționăm, că informația actualizată privind măsurile restrictive aplicate de către autoritățile statelor străine pentru prevenirea răspândirii infecției cu COVID-19 este plasată pe pagina electronică și Facebook a Agenției.

Totodată menționăm, că transportul rutier de persoane în trafic internațional prin servicii ocazionale poate fi efectuat de către operatorii de transport ai Republicii Moldova pe teritoriul statelor Uniunii Europene doar în condițiile impuse de către Acordul privind transportul internațional ocazional de călători cu autocarul și autobuzul (Acordul INTERBUS), la care Republica Moldova este Parte Contractantă”, se arată în comunicat, sugerând că mulți transporatori nu au respectat condițiile impuse de respectivul Acord. Citește AICI întreaga reacție a instituției și regulile încălcate de transportatori.

Protest la punctul de trecere a frontierei la Leușeni

Ieri în spațiul public au apărut postări făcute de moldovenii care încercau să treacă frontiera moldovenească spre România. Mulți dintre ei s-au plâns și s-au arătat nemulțumiți că nu sunt lăsați să treacă frontiera cu pașaportul biometric.

https://www.facebook.com/olivia.stepliuk/videos/2658909421049919/

Ulterior, mai mulți transportatori au făcut un protest spontan și au blocat drumul de acces la punctul de trecere de la Leușeni.

https://www.facebook.com/PartidulDemocratiaAcasa/videos/762404511186915/?v=762404511186915

Poliţia de Frontieră a calificat ilegal protestul transportatorilor auto la vama Leuşeni. Potrivit Poliției de Frontieră, „majoritatea manifestanților prestează servicii ilegale de transport, activitățile cărora au fost constatate de autoritățile statelor europene, iar acest fapt taxează Republica Moldova pe plan internațional”.

Poliţia de Frontieră precizează că la ieșirea din Republica Moldova, polițiștii de frontieră verifică doar actele de călătorie, efectuează termometria pentru a se asigura că persoanele nu prezintă simptome de infecție Covid-19, precum și dacă nu cad sub incidența regimului de autoizolare de 14 zile. Verificările riguroase sunt efectuate de partea română. În acest context, cetăţenii sunt rugaţi ca înainte de a porni în călătorie să se informeze din surse oficiale despre regulile și restricțiile impuse în perioada de pandemie la intrarea într-un stat UE.

Transportatorii au planificat și astăzi un protest, la Chișinău.

https://www.facebook.com/PartidulDemocratiaAcasa/videos/219170609421835/?v=219170609421835

Citește și: August 2020. Unde și cum pot călători moldovenii

Situația la frontieră

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 12 510 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 6 191 traversări persoane, dintre care 3 552 treceri la frontiera moldo-română, 1 485 treceri la frontiera cu Ucraina și 1 154 treceri aeriene.


Abonează-te la newsletter-ul nostru lunar AICI și primește cele mai bune materiale. De asemenea, poți să ne dai follow pe Instagram sau Telegram.

  


Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.