Studiu / Moldovenii nu vor să ia decizii la muncă și investesc în imobiliare. Ucrainenii fac exact invers

Am analizat studiul despre stilul de viață și prioritățile claselor cu venituri medii și spre înalte din Republica Moldova, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Ucraina și Uzbekistan, publicat recent, și am făcut o comparație la capitolul bani și libertatea de exprimare cu vecinii noștri de la Est. Rezultatele din Ucraina ies cel mai mult în evidență.  

Banii, banii, banii

Vor să-și deschidă o afacere: 37% dintre respondenții ucraineni și doar 13% dintre respondenții moldoveni.

La întrebarea „cum vezi rolul tău la muncă”, 75% dintre ucraineni ar prefera să ia cât mai multe decizii la locul de muncă, în timp ce 48% dintre moldoveni preferă să ia cât mai puține decizii la locul de muncă.

40% dintre respondenții ucraineni primesc până la 300 de euro, în timp ce aceeași sumă de bani o primesc 49% dintre moldoveni.

Există și diferență între cei care obțin mai mult de o mie de euro pe lună: ucrainenii – 6%; moldovenii – 13%.

Un aspect asemănător între moldoveni și ucraineni este că sursa veniturilor a 71% din moldoveni și ucraineni este din salariu. 20% dintre ucraineni primesc și niște bani de la familie și de la prieteni, iar printre moldoveni punctele procentuale se ridică la 15.

PIB-ul Ucrainei (2019) – 153.78 miliarde USD

PIB-ul Moldovei (2019) – 12 miliarde USD

Moldovenii, pe lângă plata facturilor și produselor alimentare, preferă să cheltuie banii pe prieteni și distracții (29%). Asemenea priorități au doar 9% dintre respondenții ucraineni.

În comparație cu ucrainenii, moldovenii preferă să investească banii în imobiliare sau în deschiderea unei afaceri. Ucrainenii preferă să păstreze banii acasă sau într-un depozit sigur în dolari și grivne.

Salariu mediu pe economie în Ucraina (2019) – aprox. 375 USD

Salariu mediu pe economie în Moldova (2019) – aprox. 420 USD

Libertatea de exprimare 

41% dintre ucraineni pot să-și expună opinia online. Majoritatea respondenților moldoveni (57%) nu vor să-și împărtășească opinia online. Cu toate acestea, Reporterii fără Frontiere au clasat Republica Moldova pe poziția 91 la libertatea presei, cu cinci puncte mai în față de Ucraina. Prima în această listă, cu cea mai liberă presă, este Norvegia. Presa este cel mai puțin liber și reprezintă ultima țară din listă, cu numărul 180, Coreea de Nord.

Este important să menționăm că impactul cel mai mare asupra opiniilor, la moldoveni, o au prietenii din online, în timp ce în Ucraina, familia este principalul factor care pot influența opinia respondenților, iar prietenii de pe online îi influențează în cea mai mică măsură.

Studiul despre stilul de viață și prioritățile claselor cu venituri medii și medii din tranșa superioară din 6 țări, inclusiv Republica Moldova, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Ucraina și Uzbekistan a fost efectuat de compania de comunicare Noblet Media CIS, afiliată a Edelman, în parteneriat cu agenția de cercetare Info Sapiens.


Abonează-te la newsletter-ul nostru lunar AICI și primește cele mai bune materiale. De asemenea, poți să ne dai follow pe Instagram sau Telegram.

  


Foto: Marco Garcia for The New York Times

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.