Pe banii noștri: Și totuși, Usatîi avea tot dreptul să cânte la karaoke alături de Mihailov în 2014

A fost tare plictisitoare această săptămână, dar poate așa e mai bine câteodată. Moleșeala căldurii de august parcă a supt din inspirația politicienilor moldoveni, care altă dată păreau ceva mai creativi. Maia Sandu a organizat flashmob-uri. Andrei Năstase a depus denunțuri. Igor Dodon s-a dus la Moscova. Renato Usatîi a colectat îndemnuri de la fani. Ilan Șor a fost în continuare de negăsit, asta deși activiștii săi de partid au protestat la sediul ambasadei UE. Cam așa. 

Luni, 27 iulie 

Lunea a început cu un flashmob organizat la președinția Republicii Moldova, unde mai mulți membri ai PAS, în frunte cu lidera acestora, Maia Sandu au protestat cerându-i lui Dodon să nu semneze pentru „judecătorii corupți”. Dodon însă nu era în birou, fiind deja în drum spre Rusia, pentru a nu se întâlni cu Vladimir Putin, chiar dacă ultimul se află în același oraș cu Dodon și chiar dacă Dodon, conform normelor diplomației, nu ar trebui să accepte niciun fel de altă întâlnire decât cea la nivel de omolog de al său. 

Președinția a răspuns la proteste vorbind despre tot, mai puțin despre judecători corupți. 

Tot luni, liderul PPDA Andrei Năstase a depus o plângere pe Igor Dodon din cauza că ultimul l-a numit pe Dodon „președintele Transnistriei”. Legendele spun că acest demers va acumula peste 3 kilograme de praf cât timp va sta pe rafturi. 

Marți, 28 iulie 

Anul 2014 a ajuns Republica Moldova cu un șut în fund, și anume, CtEDO a stabilit (indirect) că Renato Usatîi avea tot dreptul să intre în Parlament pe un mandat bazat pe karaoke, concerte cu Stas Mihailov și desigur bazate pe o finanțare sub semnul întrebării. 

Atunci autoritățile au fost deranjate prea tare de acest aspect al finanțării. Nu au fost deranjate însă de panourile cu un anumit politician și Vladimir Putin sau călătoriile prin Moldova ale unui alt anumit politician cu salopetă ce avea trandafiri. Și tot atunci autoritățile nu au fost deranjate nici de „înverzirea” cauzată de stejarii falnici și unele practici electorale cel puțin sub semnul întrebării. Știți cum e, ori îi scoți pe toți, ori pe nimeni.   

Miercuri, 29 iulie 

Igor Dodon a avut o întrevedere „productivă” cu Dmitri Kozak, în vizita sa de la Moscova. A fost cea mai înaltă întâlnire până în acel moment, întâlnire care cu aceeași ușurință putea fi făcută și de orice alt omolog de-al lui Kozak din administrația prezidențială. 

În presă au apărut noi documente ce vizează „afacerea Bahamas”, în care mai mulți deputați socialiști au primit niște bani care ulterior i-ar fi donat la partid. Este doar o coincidență nefericită de fapt. Fiecare dintre noi a fost în această situație. Fiecare dintre noi poate într-o zi primi câte 590 de mii de lei de la o companie din Bahamas, ca împrumut pentru ca ulterior o aceeași sumă să ajungă ca donație la partid. La toți li se poate întâmpla asta. 

Joi, 30 iulie 

Curtea Constituțională a mai pus încă o dată punct la o dezbatere și i-a zis președintelui că job-ul său este foarte important, și anume de a semna cât mai armonios și frumos decretul cu privire la desemnarea candidatului impus de majoritatea Parlamentară. Chiar dacă ar avea alte planuri, președintele fie el numindu-se Dodon sau Maia Sandu, trebuie să semneze, indiferent dacă vrea sau nu să facă „cioc!” și să salte toată lumea din orbită. 

Tot Curtea a scos cu șurubelnița și a tăiat toate cablurile la butonul de suspendare pe 5 minute a lui Igor Dodon. De acum înainte, Igor Dodon nu va fi dat la o parte când el și-ar fi dorit, dar va trebui să suporte un proces penal în caz că nu se conformează prevederilor Constituției. 

Circa 9 mii de lei au fost cheltuiți din buget pentru conferința de presă de la Condrița, unde Igor Dodon a răspuns timp de 3 ore la multe întrebări, printre care și „ce a pierdut cel mai mult în carantină?”.  

Vineri, 31 iulie

Între timp, deputații socialiști au descoperit că au un hobby și anume frunzărirea declarațiilor de avere ale deputaților PAS în căutarea unor chestii care trezesc întrebări și să depună demersuri la ANI. Este în contextul în care mai mulți deputați socialiști au fost sancționați de ANI din cauza unor date ce au stârnit semne de întrebare. Am tot cercetat Constituția, dar parcă nu scrie că deputații au așa atribuții. Trebuie verificat. 

Între timp, în Moldova

Săptămâna asta au mai fost depistate 1266 de cazuri pozitive de COVID, adică 22,8% din testele făcute, un procent comparativ mai mare cu alte țări din regiune. Tot săptămâna aceasta, 37 de moldoveni au murit de COVID. 

Totodată, Ministerul Educației a stabilit că la revenirea elevilor la școală, aceștia vor sta singuri în băncile aranjate la distanța de 1,5m. Totodată, doar 65% din școli își pot permite acest lucru, în timp ce celelalte școli vor să aplice un alt model, ce vor combina învățarea de la distanță cu prezența la școală. 

Se caută însă bani pentru procurarea laptopurilor. 

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.