‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMai scumpă ca mierea: Cum și cât câștigă apicultorii americani pe polenizarea culturilor

Mai scumpă ca mierea: Cum și cât câștigă apicultorii americani pe polenizarea culturilor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Productivitatea a o bună parte din culturile agricole este dependentă de polenizare, mai ales că, circa 1/3 din culturile ce ajung a fi parte a alimentației noastre depind de acest proces. 

Și dacă la noi serviciile de polenizare sunt mai puțin utilizate, în alte țări precum SUA, anume acestea asigură cel mai mare profit apicultorilor.  

Potrivit lui William Lord, compania Woodleaf Honey, prioritatea de bază pentru apicultorii din SUA este polenizarea. 

„FOLOSESC STUPI AMERICANI STANDARD, CARE AU O CONSTRUCȚIE FOARTE SIMPLĂ. VÂND MIEREA LA TÂRGURI ȘI FESTIVALURI. 1 PFUND DE MIERE (465 G) COSTĂ 10 DOLARI. VÂND ȘI CEARA SAU ALTE PRODUSE, DAR ACORDĂM O MARE IMPORTANȚĂ POLENIZĂRII. CONFORM USDA, VALOAREA COLONIILOR DE ALBINE PENTRU SOCIETATE ESTE DE 100 DE ORI MAI MARE DECÂT PENTRU APICULTORI. ADICĂ, VALOAREA POLENIZĂRII ESTE DE 100 DE ORI MAI MARE DECÂT CEA A ALTOR PRODUSE APICOLE”, A DECLARAT WILLIAM LORD ÎN TIMPUL WEBINARULUI „EXPERIENȚA AMERICANĂ ÎN POLENIZAREA POMILOR ȘI A BACIFERELOR”, ORGANIZAT DE PROIECTUL USAID.

Valoarea reală a albinelor constă în polenizare, iar fermierii trebuie să înțeleagă acest lucru, susține William Lord. 

„PENTRU EI, ACEST LUCRU ÎNSEAMNĂ RANDAMENTE CRESCUTE ȘI CALITATE A RECOLTELOR. ÎNTRE TIMP, APICULTORII OBȚIN MAI MULȚI BANI ȘI NOI SURSE DE VENIT. DE EXEMPLU, ÎN STATELE UNITE, POLENIZAREA GENEREAZĂ MAI MULT VENIT DECÂT VÂNZAREA MIERII. DAR PENTRU A FACE ACEST LUCRU, APICULTORUL TREBUIE SĂ AIBĂ COLONII DE ALBINE PUTERNICE ȘI SĂNĂTOASE ȘI POSIBILITATEA DE A TRANSPORTA STUPII”, SPUNE WILLIAM LORD.

William Lord susține că apicultorii americani câștigă mult din polenizare. În 2017, prețurile pe care fermierii le-au plătit pentru un stup au variat în funcție de cultură: minimul a fost de 55 dolari pe familie de albine pentru polenizarea cireșului și vișinului, 67 dolari/stup pentru dovlecel, 78 dolari/stup pentru pepene verde, 86 dolari/stup pentru mur și zmeur. William Lord își scoate stupii pentru a poleniza castraveții și primește 75 dolari/stup pentru acest serviciu.

„ESTE MAI BINE SĂ AȘEZAȚI STUPII ÎN LIVADĂ ÎN LOCURI BINE LUMINATE DE SOARE, ÎN GRUPURI A CÂTE 8-12 BUCĂȚI. DACĂ STUPII SUNT INSTALAȚI PE CONTAINERE INVERSATE DE LA MERE, ATUNCI ALBINELE VOR ÎNCEPE SĂ COLECTEZE NECTARUL MAI DEVREME ȘI VOR ZBURA MAI ACTIV, ÎNTRUCÂT VOR FI LA O ÎNĂLȚIME MAI MARE, ADICĂ PESTE NIVELUL AERULUI RECE AL DIMINEȚII”, SUSȚINE MICHAEL RENDELL, UN ALT APICULTOR.

În 2019, a existat o tendință de creștere a prețurilor: 75 dolari s-a plătit pentru un stup în cazul contractării mai multor familii de albine și până la 100 dolari/stup – pentru comenzi mici (4 stupi și mai puțin).

‹ adv ›

William Lord spune că albinele sunt aduse în livezile de cireș pe o perioadă de circa 2 săptămâni. Fermierii sunt sfătuiți să plaseze stupii de albine în livadă cu o densitate de 1-3 stupi la hectar.

Cele mai mari prețuri în 2017 au primit apicultorii americani pentru polenizarea plantațiilor de migdale: costul mediu per stup a fost de 171 dolari, de circa trei ori mai mare decât costul polenizării altor culturi.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›