Premieră medicală în țara noastră. Chirurgii de la INN au extras cu succes un glonț din capul unui tânăr din România

Premieră medicală în țara noastră! Neurochirurgul Grigore Zapuhlîh, directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” a reușit să extragă din capul unui tânăr din România un glonț pe care acesta îl avea în creier de mai bine de un an jumate, când a fost rănit într-un schimb de focuri în Germania.

Foto: inn.md

Intervenția a durat aproximativ șase ore iar la o zi după ce medicii au extras glonțul, pacientul Bogdan putea vorbi, semn că intervenția chirurgicală a fost un succes.

O astfel de operație nu se efectuează în regim de urgență. Sunt necesare investigații amănunțite, pa declarat Grigore Zapuhlîh.

Tânărul a fost împușcat în regiunea temporo-parietală stânga, glonțul rămânând intracerebral. Din spusele mamei, s-a întâmplat în Germania, unde tânărul își făcea studiile. Acesta s-a aflat în comă aproximativ trei luni jumate. Când și-a revenit prezenta afazie mixtă și lipsa vederii la ambii ochi. S-a tratat în România, iar la Chișinău pacientul a fost internat pentru investigații și tratament după ce în Germania și România a primit refuz de a fi operat din cauza gravității stării lui, pe motiv de prezența unui corp străin endocranian manifestat clinic prin retard mental, ataxie, ambliopie profundă bilaterală, pronunța doar unele silabe, dereglări de comportament, toate în evoluție stabilă, cu alterarea capacității de lucru și calității vieții pacientului.

Intervenția chirurgicală efectuată de către profesorul Grigore Zapuhlîh și conferențiarul Vasile Galearschi, s-a petrecut cu succes, iar tânărul de 29 de ani a scăpat cu viață.

„A fost foarte greu de localizat glonțul. Nu exista încă neuronavigația. Am efectuat operația prin radiografia intraoperatorie. Cu greu am găsit glonțul căci era amplasat în creier la o adâncime foarte mare. Succesul meu ca neurochirurg a fost nu doar extragerea glonțul dar și fapul că pacientul după operație putea sta în picioare, putea sta așezat, a început să perceapă unele comenzi de la cei apropiați iar când l-am externat mi-a dat mâna și și-a luat rămas bun. Bucuria mea a fost că tânărul a venit la Chișinău fiind adus pe targă dar a plecat stând așezat în mașină” a mărturisit directorul INN, Grigore Zapuhlîh.

Starea după înlăturarea glonțului endocranian prin abord supraorbital stânga era satisfăcătoare, în ameliorare cu prezența mișcărilor spontane în toate extremitățile. Glonțul a fost extras cu success fără apariția complicațiilor neurologice. În două săptămâni pacientul fiind externat.

În întreaga sa activitate de medic, neurochirurgul Grigore Zapuhlîh s-a axat pe modernizarea neurochirurgiei autohtone. S-a impus ca neurochirurg, efectuând multiple operații în premieră pentru Republica Moldova, nu doar aceasta.

El este cel care în premieră pentru Moldova, a realizat și intervenţia pe creier fără anestezie generală, iar această reuşită reprezintă un mare progres pentru medicina națională.

Operație reușită de extragere a unui glonț din cap / Sursa:inn.md
Radiografia craniană / Sursa:inn.md
Glontele a fost extras cu succes / Sursa:inn.md


Pub