Ambasadorul Franței se declară „pe deplin solidar” cu afirmațiile lui Peter Michalko privind procedurile judiciare referitor la fraudele bancare în Moldova

Ambasadorul francez Pascal Le Deunff este solidar cu declarațiile șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko privind procedurile judiciare referitor la fraudele bancare în Moldova, se arată într-o declarație emisă de Ambasada Franței la Chișinău.

Foto: Radio Chișinău/gov.md

„Moldova s-a angajat față de UE să asigure ca procedurile judiciare, imparțiale și complete, privitor la fraudele bancare masive din 2014/2015 să fie elaborate în cel mai scurt timp și ca persoanele presupuse responsabile să fie deferite justiției, inclusiv în cadrul procedurilor Curții de Apel”, se arată în declarația ambasadorului Pascal Le Deunff.

„Franța este atașată de respectul acestui angajament”, a conchis diplomatul.

Astăzi Reprezentanții partidului „Șor”, inclusiv deputați ai fracțiunii parlamentare, au lansat, în cadrul unui protest, mai multe acuzații de comportament „nediplomatic” și „imixtiune în actul justiției și în afacerile interne ale Republicii Moldova” la adresa lui Peter Michalko, cerând autorităților de la Bruxelles rechemarea acestuia.

Totul, după ce în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune RTR Moldova, Peter Michalko s-a întrebat „cât timp mai putem urmări cum este amânată examinarea dosarului Șor”, legat de furtul miliardului.

Delegația UE nu a comentat deocamdată această acțiune, însă ambasadorul Michalko a publicat astăzi, pe pagina sa de Facebook, Raportul Kroll, potrivit căruia Ilan Șor ar fi unul dintre figuranții principali ai furtului miliardului. Dosarul ce-l vizează pe Ilan Șor se află în examinare la Curtea de Apel Cahul de circa 2 ani, ședințele fiind mereu amânate sub diferite pretexte.


Pub