Ambasadele Suediei și Poloniei la Chișinău își exprimă solidaritatea cu declarațiile lui Peter Michalko, privind ancheta în dosarul furtului miliardului

După ce astăzi Ambasadorul Francez a declarat că este „pe deplin solidar” cu declarațiile șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, privind procedurile judiciare referitor la fraudele bancare în Moldova, Ambasadele Suediei și a Poloniei la Chișinău au emis declarații în care și-au exprimat, la rândul lor, susținerea față de poziția diplomatului european.

Foto: UNIMEDIA

„Ambasada Suediei la Chișinău este de acord cu declarațiile recente ale Excelenței Sale Peter Michalko, ambasador al Uniunii Europene în Republica Moldova. Republica Moldova s-a angajat să finalizeze neîntârziat procedurile legale și să finalizeze o anchetă privind furtul de miliarde 2014/2015 și frauda bancară pe scară largă aferentă. Aceste proceduri ar trebui să ducă la urmărirea penală a persoanelor și grupurilor implicate”, se arată în declarația corpului diplomatic al Ambasadei Suediei.

„Suedia se așteaptă ca Moldova să-și respecte pe deplin obligațiile față de cetățenii săi, precum și față de Uniunea Europeană în această chestiune”, se subliniază în comunicatul emis.

Declarația Ambasadei Suedeze în Republica Moldova a fost precedată de o declarație similară a Ambasadei Polone:

„Ambasada Republicii Polone la Chișinău își exprimă plina solidaritate cu Excelența Sa Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova. Republica Moldova și-a asumat angajamentul față de UE de a asigura investigarea imparțială și completă a fraudei bancare masive din 2014/2015, astfel încât presupușii responsabili să fie cât mai curând aduși în fața justiției, inclusiv în cadrul procedurilor legale ale Curții de Apel”.

„Polonia susține respectarea acestor angajamente pentru binele și prosperitatea Poporului Republicii Moldova – țării asociate cu Uniunea Europeană și actor important al Parteneriatului Estic”, se arată în comunicat.

Ambasadorul francez Pascal Le Deunff a fost primul diplomat în Republica Moldova care și-a exprimat solidaritatea cu declarațiile șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, care s-a întrebat, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune RTR Moldova, cât timp mai poate dura tergiversarea continuă a dosarului în care este învinuit Ilan Șor, legat de frauda bancară.

Declarațiile lui Michalko au stârnit nemulțumirea Partidului „Șor”, care au protestat astăzi dimineață în fața Delegației Uniunii Europene la Chișinău și l-au învinuit pe șeful Delegației Uniunii Europene de „imixtiune în actul justiției și în afacerile interne ale Republicii Moldova”. Mai mult, membrii partidului Șor, în frunte cu deputata Marina Tauber, au cerut autorităților de la Bruxelles rechemarea ambasadorului.

Amintim că Ilan Șor, liderul Partidului „Șor” și ex-primarul orașului Orhei, a fost recunoscut vinovat de spălare de bani și înșelăciune prin abuz de încredere, iar în vara anului 2017 a fost condamnat la șapte ani și jumătate de pușcărie de prima instanță în dosarul fraudei bancare. Între timp, fostul primar de Orhei a ajuns în fotoliul de deputat. Acum Ilan Șor este anunțat în căutare internațională, după ce în luna iunie 2019, atunci când la Chișinău a avut loc schimbarea puterii, acesta a părăsit Republica Moldova, iar ulterior a rămas și fără imunitate parlamentară.

La 15 ianuarie 2018, dosarul lui Șor a ajuns pe masa Curții de Apel Chișinău. Acolo însă majoritatea judecătorilor au refuzat să examineze dosarul Șor din diferite motive.

De atunci, ședințele de judecată au fost amânate de zeci de ori.


Pub