15:09:33 29.03.2024
Stiri

Partidul „ȘOR” cere rechemarea din funcție a șefului Delegației UE: „Peter Michalko discreditează valorile europene în R. Moldova”

Actualitate 06.08.2020 11:32 Vizualizări1510 Autor: Ziarul National
Partidul „ȘOR” cere rechemarea din funcție a șefului Delegației UE: „Peter Michalko discreditează valorile europene în R. Moldova”


Partidul „ȘOR” solicită responsabililor de la Bruxelles să-l recheme din funcție pe șeful Delegației UE în R. Moldova, Peter Michalko, după ce acesta și-a permis „comentarii nediplomatice” la adresa lui Ilan Șor, în cadrul unei emisiuni de la RTR Moldova. „Oficialul a cerut, practic, cu text deschis condamnarea lui Ilan Șor”, susțin reprezentanții Partidului „ȘOR”, care au organizat astăzi o scurtă acțiune de protest în fața sediului Delegației UE la Chișinău.

Reprezentanții formațiunii, inclusiv deputați ai fracțiunii parlamentare, cred că declarațiile făcute de Ambasadorul Michalko reprezintă o imixtiune în actul justiției și în afacerile interne ale R. Moldova. Cei prezenți la protest au afișat pancarte, în care au amintit atât prevederile legislației naționale, cât și normele dreptului internațional, care interzic imixtiunea din exterior în afacerile interne ale unui stat. De asemenea, participanții la acțiunea de protest i-au amintit și de principiul prezumției nevinovăției, de drepturile și libertățile fundamentale ale omului, dar și de necesitatea asigurării unei justiții independente și neinfluențate politic.

Într-un discurs rostit în limba engleză, vicepreședintele Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, a amintit că formațiunea a optat întotdeauna pentru vecini și prieteni buni, pentru parteneriate și cooperare, însă nu va accepta niciodată imixtiuni din exterior. „Partidul „ȘOR” este atașat de valorile europene și crede în principiile unui stat de drept, într-o justiție independentă, în drepturile și libertățile fundamentale ale omului și respectării principiului prezumției nevinovăției”, a spus Marina Tauber, îndemnându-l pe Ambasadorul Michalko să respecte aceste valori.

„Prin afirmațiile sale, în care practic deschis, a cerut condamnarea lui Ilan Șor într-un controversat dosar judiciar, pe care mulți experți, politicieni, dar și o parte semnificativă a societății îl consideră eminamente politic, Peter Michalko a făcut de fapt presiuni asupra justiției și a judecătorilor, mai ales în contextul că astfel de presiuni sunt exercitate și de actuala guvernare de la Chișinău”, a declarat Marina Tauber.

Deputatul Denis Ulanov consideră că declarațiile lui Peter Michalko sunt o tentativă de a face justiție televizată. „R. Moldova este un stat suveran și independent și orice încercare de a susține uzurparea puterii în stat este o crimă împotriva poporului. Noi susținem aspirațiile de a edifica o justiție corectă, dar nu una televizată, provocată de poziția lui Peter Michalko”, a menționat deputatul.

Și președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu a arătat că declarațiile lui Peter Michalko au lăsat loc de interpretări, sugerând practic magistraților să-l condamne pe Ilan Șor într-un dosar controversat. „Da, UE a ajutat și continuă să ajute R. Moldova. Mulțumim pentru acest ajutor constant. Dar asta însă nu înseamnă că dl ambasador trebuie să-și permită chiar orice în țara noastră. UE întotdeauna a îndemnat autoritățile din Moldova să nu admită imixtiuni în actul justiției. Comportamentul dlui Michalko demonstrează contrariul”, afirmă Dinu Țurcanu.

La finalul acțiunii de protest, formațiunea a transmis Delegației UE o notă de protest în care și-a exprimat profundul dezacord și în care a condamnat declarațiile făcute de Peter Michalko la adresa lui Ilan Șor. Aceste declarații, potrivit notei de protest, încalcă flagrant statutul diplomatic al lui Peter Michalko, normele dreptului internațional, dar și prezumția nevinovăției consfințită în Constituția R. Moldova. Formațiunea politică îl acuză pe Michalko de imixtiune în actul justiției și de partizanat politic.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md