Linkuri accesibilitate

Şmecheraşi forever!


Poliția, pompieri și salvatori, în campania „Ai grijă, oprește răspândirea COVID-19, salvează vieți”
Poliția, pompieri și salvatori, în campania „Ai grijă, oprește răspândirea COVID-19, salvează vieți”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:33 0:00
Link direct

Vă amintiţi de fostul preşedinte Lucinschi care avea în popor nickname-ul „Şmecherilovici”? Ei bine, presupusa şmecherie a lui Lucinschi nu era decât o palidă imitaţie a şmecheriei moldovănaşilor de pe palierul simplilor muritori. Şmecheria moldovenească e faimoasă. Ideea e că trebuie să-i ţepuieşti-păcăleşti-corupi pe cei din jur ca s-o duci în huzur. Taaare descurcăreţi şi şmecheri mai sunt moldovenii! De pildă, pot să-ţi vândă o sumedenie de produse agricole otrăvite şi să facă un sac de bani. Şi trăiesc fericiţi, chiar dacă apoi cumpărătorii au toxiinfecţii alimentare. Important e că s-au descurcat, că l-au „lohonit” pe concetăţean. Cu adevărat, moldovenii sunt „frumoşi şi harnici”, vorba altui preşedinte, Mircea Snegur.

Dar câţi străini au fost frapaţi de şmecheria moldovenească! Mai nou, italienii au boldit ochii. Iată, de pildă, Realitatea.md relatează, citând Mediafax.ro, că cetăţenii din R. Moldova sunt, în aceste zile, subiect de reportaje în presa italiană. Se descrie cu lux de amănunte cum moldovenii intră în Italia în ciuda restricţiilor de călătorie pe fondul crizei sanitare. Jurnaliştii italieni au realizat un reportaj în parcările din sudul Romei unde sosesc moldovenii. „În funcţie de cine e pe tură, moldovenii plătesc 50 de euro sau mai mult, atât vameşului din Giurgiuleşti, cât şi şoferului de autocar”, le-a povestit un şofer jurnaliştilor italieni. În urma unor calcule estimate, vameşii ar putea câştiga şi 3 mii de euro pe tură. Odată ajunşi în Uniunea Europeană, nu îi mai controlează nimeni. În 36 de ore, plătind 100 de euro pe bilet, moldovenii ajung la Milano, Padova sau Roma, relatează presa italiană. Vedeţi cât de şmecheri-descurcăreţi sunt moldovenii?

Acum moldovenii şmecheraşi vor să fenteze Covidul. Ba îşi bagă picioarele în carantină, ba sfidează normele sanitare, ba îi fac cu ou şi cu oţet pe fricoşii care dorm cu masca sub pernă. E adevărat că Moldova are zilnic câte 300-400 de infectaţi, dar şmecheraşii sunt bine, sunt puternici ca voinicii din basmele ruse. La ei Covid 19 nu mai ajunge! Şmecher să fii! Şi te doare-n cot de Covid!

XS
SM
MD
LG