fbpx

video | Se împlinesc 75 de ani de la primul atac nuclear din istorie. O rugăciune tăcută a avut loc la Hiroshima

Astăzi, 6 august, se împlinesc 75 de ani de la primul atac nuclear din istorie, care a ucis zeci de mii de oameni. Pe vreme de pandemie, autoritățile au limitat organizarea omagiilor aduse victimelor și doar câteva persoane au putut fi prezente la rugăciunea de la Hiroshima (vestul Japoniei).

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

La ceremonia de comemorare au participat supravieţuitori ai bombei atomice, descendenţi ai victimelor, prim-ministrul japonez Shinzo Abe şi câţiva reprezentanţi oficiali străini, majoritatea purtând măști. Ceilalți, însă, au putut urmări evenimentul online.

Autoritățile au anulat alte evenimente, inclusiv ceremonia lumânărilor plutitoare de la Hiroshima, de la căderea nopţii, care are loc în fiecare an, în memoria victimelor.

Rugăciunea tăcută a avut loc dimineață, marcând momentul exact când bomba atomică a explodat pe cerul Hiroshimei, transmite Agerpres.

Primarul oraşului, Kazumi Matsui: „Nu trebuie să permitem niciodată repetarea acestui trecut dureros”.

Prim-ministrul Japoniei, Shinzō Abe (criticat adesea pentru intenţia sa de a revizui constituţia pacifistă a Japoniei): „Mă angajez să fac tot posibilul pentru a asigura o lume fără arme nucleare şi o pace durabilă”.

Catastrofa de la Hiroshima a luat viața a circa 140.000 de oameni. Trei zile mai târziu, o a doua bombă atomică americană a fost lansată asupra Nagasaki (sud-vest), provocând încă 74.000 de morţi. Mai târziu, pe 15 august 1945, împăratul Hirohito a anunţat capitularea în faţa Aliaţilor, marcând sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Articole asemănătoare

Back to top button