/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Cât costă scoaterea unei bariere pentru parcarea mașinilor în Chișinău și unde ajung acestea, după ce sunt scoase

missing
06 august 2020, ora 20:17

Lupta cu barierele și limitatoarele de acces, instalate ilegal în spațiile publice din Chișinău, continuă. După ce Primăria a anunțat că acestea vor fi demontate, astăzi, muncitorii s-au pus pe treabă. Astfel că mai multe locuri de parcare, privatizate ilegal, au devenit accesibile pentru toți șoferii. Lucrări de demontare a barierelor au avut loc și în parcul Valea Morilor.

Cătălin GORIA, REPORTER TV8: „Această barieră a fost instalată, pentru a interzice accesul mașinilor în Valea Morilor, acum ea va fi demontată pentru că limitează și accesul bicicliștilor.”

Lucrări de demontare au fost efectuate și pe strada Ghioceilor. Acolo, muncitorii de la pretura sectorului Buiucani au eliberat opt locuri de parcare, privatizate ilegal de către șoferii care au montat limitatoare de acces fără permisiunea autorităților.

În timp ce barierele erau demontate, așa-numiții proprietari care au îngrădit ilegal spațiul public nu s-au apropiat să ceară explicații. Cei de la pretură susțin că lucrările de demontare a unui limitator de acces costă 300 de lei: „- Le depozităm la baza întreprinderii municipale și pe urmă locatarii se apropie și achită pentru lucrările îndeplinite și le ridică de la noi”.

Această femeie locuiește în apropiere și a salutat inițiativa muncitorilor. Ea speră că autoritățile vor reuși să elibereze cât mai mult spațiu acaparat ilegal, iar limitatoarele de acces nu vor fi instalate din nou peste noapte: „Nu-i bine așa să îngrădească să fie a lor, adică toți pot să vină și să lase mașina (…). Fiecare are dreptul la parcare, nu neapărat să fie privată. Astăzi eu pot să parchez, mâine – nu și poate să vină altcineva”.

Cei de la pretură susțin că nu este chiar ușor să lupte cu cei care încearcă să privatizeze spațiul public.

PAVEL MOVILĂ, VICEPRETOR, SECTORUL BUIUCANI: „Doar Pretura sectorului Buiucani de la începutul anului a demontat peste 140 de astfel de bariere și avem problema că ele apar peste noapte. Sunt cazuri că noi le demontăm și peste două săptămâni apar din nou”.

Astfel, pe mai multe adrese din sectoarele capitalei au fost deja demontate obstacolele. Până acum în sectoarele Capitalei au fost demontate zeci de bariere și sute de limitatoare pentru locuri de parcare, blocuri de beton și lanțuri.

OBSTACOLE DEMONTATE
Botanica: 4 bariere, 235 de limitatoare, 63 de blocuri de beton, 10 lanțuri;
Râșcani: 15 – bariere, 178 de limitatoare, 45 de blocuri de beton, 163 de lanțuri;
Ciocana: 7 bariere, 240 de limitatoare;
Buiucani: 4 bariere, 150 de limitatoare;
Centru: 6 bariere, 37 de limitatoare.

Acum două zile, Consiliului Municipal Chișinău a luat decizia ca barierele și limitatoarele de acces, montate ilegal pe proprietatea publică, să fie evacuate până pe data de 30 septembrie. Potrivit deciziei, până la sfârșitul acestei luni, preturile de sector vor identifica toate obstacolele de acces și vor informa despre necesitatea demontării acestora.

Primăria continuă lupta cu barierele, care îngrădesc accesul în spațiile publice din capitală.

Reporter: CĂTĂLIN GORIA
Imagini: OLEG COZLOV

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram