/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ O pătrime dintre școlile din țară au ales modelul de studiu combinat - cu prezență fizică la ore și online, pentru noul an școlar

missing
06 august 2020, ora 20:35

1 septembrie bate la ușă, dar cu multe neclarități pentru părinți și profesori. Probabilitatea că elevii vor continua să învețe la distanță îi sperie pe unii părinți, care nu-și pot asigura copiii cu calculatoare. Între timp, Ministerul Educației susține că fiecare a patra școală a ales modelul combinat de studii: jumătate – la școală, altă jumătate – online. Pentru a asigura accesul la studii pentru toți copiii, autoritățile spun că vor aloca bani pentru procurarea dispozitivelor necesare.

În familia Rusu sunt cinci copii, dintre care patru sunt elevi. Singurul dispozitiv care poate fi conectat la rețeaua de internet le-a dat mari bătăi de cap în timpul pandemiei, când lecțiile au trecut pe online. Și pentru că orarul lecțiilor coincidea, copiii nu aveau posibilitatea să fie prezenți la toate orele desfășurate online, fiind nevoiți să cedeze unul altuia calculatorul.

ELENA RUSU, MAMĂ: „Începând cu epidemia, am făcut față foarte greu la studiile online. Dacă începea cel mai mare, el până la vreo 12-13 de zi stătea numai el la laptop și făcea lecțiile, ășticeilalți nicidecum nu reușeau”.

Faptul că învățământul online ar putea continua și de la 1 septembrie o sperie pe femeie. Dar atât timp cât autoritățile nu propun condiții sigure pentru desfășurarea lecțiilor în clase, nu ar vrea să riște cu sănătatea copiilor ei.

ELENA RUSU, MAMĂ: „Având un singur dispozitiv, o să ne fie foarte greu. Ținând cont de toată situația asta epidemiologică din țară, nu vreau să pun copiii în risc”.

Copiii nu s-au arătat prea încântați de lecțiile online. Aceștia duc dorul școlii, deoarece vor să fie prezenți la toate lecțiile: „Nu înțeleg un pic materia, că învățăm pe laptop, fiindcă e greu. La școală e mai ușor”; „Câteva ore participam. Câteva nu puteam…”.

Lecțiile online au dat bătăi de cap și acestei femei, care este profesoară la un liceu din raionul Criuleni și care are în grija sa două nepoate. Așa cum femeia nu putea asigura copiii cu un dispozitiv necesar pentru ca acestea să fie prezente la lecții, administrația liceului a luat atitudine.

VERA SANDU, PROFESOARĂ, CRIULENI: „Deoarece tehnica noastră nu era atât de performantă, avea unele dificultăți atunci când întârzia, când se defecta la lecții, și văzând doamna dirigintă, ne-a dăruit o tabletă pe perioada de studii”.

Femeia ne-a mărturisit că au învățat împreună cum să utilizeze gadget-ul: ea – ca să poată preda copiilor la școală, iar nepoatele – ca să poată participa la lecții. Cu toate acestea, susține că îi este foarte greu să desfășoare lecțiile online, neavând elevii aproape.

VERA SANDU, PROFESOARĂ, CRIULENI: „Totuși, e mai bine copiii să meargă la lecții (…). Sunt unii care chiar sunt săraci și părinții nu le dădeau tehnică”.

Secretara de stat a Ministerului Educației Natalia Grâu ne-a declarat că, din cele șapte modele de studii propuse, 75 la sută dintre școli au ales primul model, care presupune lecții față în față cu profesorul. Pentru restul instituțiilor au fost luate măsuri de dotare cu tehnica necesară.

NATALIA GRÂU, SECRETARĂ DE STAT: „Subiectul dotării tehnice, cu computere, laptopuri și tablete este unu viabil și important. La nivel național suntem în procesul realizării unei licitații de achiziții publice de laptopuri cu o sumă de 20 milioane lei de la bugetul de stat”.

Potrivit responsabililor, în perioada martie-mai, circa 29 de mii de elevi și aproape 3 mii de profesori au fost afectați de învățământul la distanță din cauza lipsei dotării tehnice.

REPORTERĂ: NICOLETA DODON

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram