Agenția Navală, despre cargoul Rhosus implicat în exploziile din Beirut: A fost radiat forțat în 2014 din registrul naval al Moldovei

Nava maritimă Rhosus, despre care se spune că fi transportat cele 2,750 de tone de nitrat de amoniu stocate în portul din Beirut, a fost radiată forțat din registrul de stat al navelor al Republicii Moldova din 2014, după ce a fost abandonată de proprietarul rus, a declarat pentru UNIMEDIA vicedirectorul Agenției Navale, Vadim Pavalachi.

Foto: FleetMon

„Nava Rhosus a fost înregistrată în registrul Agenției Navale în februarie 2012. În 2014, aceasta a fost radiată forțat din registru, din motiv că proprietarul a abandonat-o în portul din Beirut și nu a mai plătit taxa anuală pentru confirmarea navei”, a declarat Pavalachi.

Vicedirectorul Agenției Navale a menționat că ultima dată, cargoul Rhosus a pornit la drum din Georgia, iar pe drum a apărut o defecțiune tehnică și a fost abandonată în portul din Beirut.

Autoritățile portuare libaneze au decis ca încărcătura să fie confiscată și depozitată într-un depozit al portului, unde s-a produs ulterior puternicele explozii.

Mai târziu, Agenția Navală va reveni cu precizări, a declarat Vadim Pavalachi.

Menționăm că explozia care a zguduit marți seara portul din Beirut, capitala Libanului, a ucis cel puțin 100 de oameni și au rănit cel puțin 4 000.

Deflagrațiile au fost provocate de 2.750 de tone de nitrat de amoniu, stocate în depozitul portului din Beirut şi transportate acum 6 ani de cargoul Rhosus, sub pavilionul Republicii Moldova, dar proprietate a unui afacerist rus.

Exploziile violente s-au resimțit la 240 de kilometri, până în Cipru, iar unii dintre locuitorii insulei mediteranene au crezut că este vorba de un cutremur.


Pub