Atenție! Pericol excepțional de incendii, din cauza caniculei. Regulile antiincendiare ce trebuiesc respectate

De astăzi intră în vigoare Codul Galben de vreme caniculară și secetă hidrologică, instituit de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, precum și atenționarea privind pericolul excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural. În acest context Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă populația să respecte cu strictețe regulile antiincendiare.

Foto: UNIMEDIA

Cetățenii sunt atenționați că, în condiții de temperaturi ridicate și umiditate redusă, orice scânteie poate provoca incendii de proporții. Oamenii sunt rugați să evite utilizarea focului deschis în preajma spațiilor locative, forestiere și a lanurilor cu cereale, pentru prevenirea incendiilor şi extinderea acestora.

Totodată, maturii sunt rugați să-și monitorizeze copiii, să nu le permită jocul cu sursele de aprindere.

Canicula reprezintă risc pentru persoanele vârstnice, copii, bolnavii cu afecțiuni cronice, în special cele cardiace și respiratorii. În perioada caniculară este indicat să evitați aflarea la soare în orele de vârf, să vă protejați de razele solare în spații răcoroase, umbrite și să consumați cât mai multă apă potabilă.

IGSU avertizează repetat că în perioada cu temperaturi ridicate, scăldatul în bazinele acvatice din țară poate provoca tragedii. Salvatorii menționează că scăldatul în locuri neamenajate cu stații de salvare, precum și aflarea minorilor nesupravegheați în preajma râurilor, lacurilor se interzice.

În caz de situații de risc, apelați Serviciul 112 pentru a primi ajutor specializat din partea echipelor de urgență.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a instituit luni Cod Galben de vreme caniculară și secetă hidrologică pentru următoarele 7 zile. Totodată, a extins Codul Galben de pericol excepțional de incendiu. În acest context, SHS solicită agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă.

Avertizare meteorologică / Sursa:meteo.md


Pub