Beirut: Cel puțin 100 de morți, 4 mii de răniți și aproape 250 de mii de oameni rămași fără adăpost, în urma exploziilor

Numeroase echipe de salvatori din Liban caută în continuare printre ruine peste 100 de persoane date dispărute în urma exploziilor violente care au zguduit marți zona portuară a orașului Beirut. Autoritățile numără victimele și estimează pagubele provocate, iar Consiliul Superior de Apărare din Liban a acordat 5 zile pentru efectuarea unei anchete ample pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au provocat deflagrația fatală.

Foto: Hassan Ammar/AP Photo/Time Magazine

Potrivit organizației Crucea Roșie, cel puțin 100 de oameni au murit și cel puțin 4 mii au fost răniți în timpul deflagrației.

Georges Kettaneh, secretarul general al Crucii Roșii libaneze, a declarat miercuri Agenției Naționale de Știri din Liban că dezastrul este „fără precedent și foarte mare”, citează CNN.

Guvernatorul orașului Beirut, Marwan Abboud, a declarat că aproximativ 250.000 de oameni au rămas fără adăpost în urma deflagrațiilor. Autoritățile s-au mobilizat pentru a asigura populația afectată cu adăpost, apă și hrană.

Tot el a declarat la postul libanez de televiziune MTV că 10 pompieri au murit, iar Consiliul Superior de Apărare a acordat 5 zile pentru efectuarea anchetei privind cauzele exploziilor.

Pagubele materiale provocate de deflagrația fatală au fost estimate preliminar la sume cuprinse între 3 și 5 miliarde de dolari.

Salvatorii continuă să caute prin ruine posibile victime, a declarat directorul general al apărării civile din Liban, Raymond Khattar.

Există îngrijorarea că structurile deteriorate sunt instabile și riscă să se prăbușească. Până în prezent, șase cadavre au fost recuperate de pe teritoriul portului și trei din mare. „Au rămas multe altele” a spus Khattar.

Pe rețelele de socializare au fost publicate numeroase imagini de la fața locului. Mai jos, se vede cum oamenii se bucură și aplaudă o echipă de salvatori care au scos viu de sub dărâmături un voluntar al apărării civile din Beirut.

Deflagrațiile au fost provocate de 2.750 de tone de nitrat de amoniu, stocate în depozitul portului din Beirut şi transportate acum 6 ani de cargoul Rhosus, proprietate a unui afacerist rus, care anterior a plutit sub pavilionul Republicii Moldova.

Exploziile violente s-au resimțit la 240 de kilometri, până în Cipru, iar unii dintre locuitorii insulei mediteranene au crezut că este vorba de un cutremur.


Pub