Primul centru de tehnologii media va fi inaugurat la Chișinău. Cum vor fi amenajate cele 4 etaje într-un bloc al USM

Primul centru de tehnologii digital-media din țară care va accelera dezvoltarea serviciilor din industria creativă și va oferi studenților și specialiștilor din industria creativă spații de producție multimedia de ultimă generație va fi inaugurat la Chișinău, în incinta Universității de Stat din Moldova în anul 2021. MEDIACOR se va extinde pe o suprafață de 3400 de metri pătrați și va fi dotat cu cele mai performante echipamente de producţie media distribuite pe 4 etaje. Astăzi a început realizarea proiectului care va fi finanțat de către mai mulți parteneri de dezvoltare externi și interni.

Foto: mecc.gov.md

MEDIACOR va fi alcătuit din spații de pre și post producție video și audio, distribuite pe patru etaje, fiecărui fiindu-i atribuit câte o zonă dedicată:

Zona de pre-producție - La parterul MEDIACOR vor fi spații de pregătiri pentru filmări o sală de proiecții sau evenimente/ instruiri, cât și oficii pentru startup-urile din domeniul creativ.

Zona de date și resurse - Aceasta presupune un spațiu pentru depozitare și o cameră pentru păstrarea serverelor.

Zona de post-producție se va afla la etajul 3 - Aici vor fi amenajate studiouri de producție și de înregistrare a sunetului, o cameră de mixaj audio de înregistrări și dublare, folley și corecție a luminii pentru editare video.

Cel de-al patrulea etaj va fi dedicat producției HiTech, care va fi dotată cu un set de captare digitală a mișcărilor, unic în Moldova și spații flexibile pentru amenajarea platourilor de filmare, inclusiv pentru emisiuni TV, youtube / vlogging etc.

Principalii beneficiari ai acestui proiect sunt studenții de la Universitatea de Stat din Moldova dar și alte instituții de învățământ, companiile din domeniul industriilor creative (producție video, audio, media digitală).

Centrul va fi administrat printr-un parteneriat de colaborare dintre Asociația Companiilor de Creație COR și Universitatea de Stat din Moldova și va presta cursuri pentru creșterea capacităților în domeniile multimedia, TV, cinematografie, muzică, și tehnologii digitale.

MEDIACOR va fi lansat în 2021. Acest proiect este realizat la inițiativa şi cu suportul partenerilor strategici de dezvoltare a Republicii Moldova - Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid, care au contribuit esențial la dezvoltarea industriei creative a țării.

Pentru implementarea proiectului a fost semnat un memorandum de colaborare și creat un parteneriat public-privat între Ministerul Educației Culturii și Cercetării, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Suedia, UK aid, Universitatea de Stat din Moldova și Asociația Companiilor de Creație COR.

1,3 milioane de dolari sunt alocați de către Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid, pentru reconstrucții și dotări tehnice.

mecc.gov.md / Sursa:mecc.gov.md
mecc.gov.md / Sursa:mecc.gov.md
mecc.gov.md / Sursa:mecc.gov.md
mecc.gov.md / Sursa:mecc.gov.md
mecc.gov.md / Sursa:mecc.gov.md


Pub