08:00:25 19.04.2024
Stiri

S-a aflat cauza EXPLOZIEI de la Beirut: Peste 70 de morți și 3 700 de răniți. Preşedintele Libanului: 2 750 de tone de nitrat de amoniu au fost depozitate 6 ani fără măsuri de securitate

Actualitate 05.08.2020 09:39 Vizualizări1688 Autor: Ziarul National
S-a aflat cauza EXPLOZIEI de la Beirut: Peste 70 de morți și 3 700 de răniți. Preşedintele Libanului: 2 750 de tone de nitrat de amoniu au fost depozitate 6 ani fără măsuri de securitate


Zeci de oameni au murit într-o explozie produsă, marți, în zona portului din Beirut, o parte dintre ei fiind îngropați în moloz.

Deflagrația a produs panică în capitala libaneză. Mai multe clădiri din apropiere au fost distruse, ferestele altora au fost sparte de suflul exploziei, iar fumul negru s-a văzut de la kilometri depărtare.

Numărul persoanelor decedate în urma exploziei din Beirut a ajuns la 73. Alți circa 3 700 de oameni au fost răniți, iar spitalele nu mai fac față internărilor.

Preşedintele Libanului, Michel Aoun, a declarat că 2 750 de tone de nitrat de amoniu au fost depozitate şase ani fără măsuri de securitate, fapt absolut inacceptabil. Așa s-ar fi ajuns la această tragedie de proporții.

Agenția rusă TASS scrie, cu referire la presa libaneză, că la baza exploziilor din zona portuară a orașului Beirut, ar fi stat 2 750 de tone de nitrat de amoniu confiscat anterior de pe o navă cargo care se afla sub pavilionul R. Moldova.

„Cu referire la informațiile din presa internațională privind pretinsa apartenență a navei din portul Beirut pavilionului Republicii Moldova, MAEIE recomandă consultarea Agenției Navale care gestionează registrul respectiv”, a comentat informația ministerul de Externe de la Chișinău.

„Ceea ce s-a întâmplat nu va trece fără ca responsabilii să dea socoteală. Responsabilii acestei catastrofe vor plăti. Lansez un apel urgent ţărilor prietene care iubesc Libanul să fie alături de noi”, a declarat și premierul Hassan Diab.

Printre răniții grav în explozie se numără și soldaţi ai Forţei Interimare a Naţiunilor Unite în Liban (FINUL), a cărei navă era ancorată în port. Pentru moment nu este cunoscută naționalitatea acestor victime.

„Imaginile de la Beirut sunt şocante. Toate gândurile şi rugăciunile mele se îndreaptă spre cei care au avut de suferit în acest teribil incident”, a scris, pe Twitter, premierul britanic Boris Johnson.

Acesta a precizat că țara sa este pregătită să ajute Libanul cu „toate mijloacele”.

„Franţa e alături de Liban. Mereu. Echipe de intervenţie franceze se îndreaptă spre Beirut”, a anunțat președintele Franței, Emmanuel Macron.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a anunțat că țara este pregătită să ofere orice ajutor posibil.

„Sincere condoleanţe familiilor victimelor exploziilor îngrozitoare din Beirut. Suntem alături de Liban şi de poporul libanez în aceste vremuri dificile”, a transmis și președintele Klaus Iohannis, pe Twitter.

„Rusia împărtăşeşte durerea poporului libanez”, i-a transmis președintele rus Vladimir Putin omologului său libanez.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md