19:27:03 20.04.2024
Stiri

R. Moldova, bună de plată din nou: CtEDO a obligat statul să-i achite unei femei 167 de mii de euro pe care a lăsat-o FĂRĂ o clădire

Actualitate 05.08.2020 15:35 Vizualizări2064 Autor: Ziarul National
R. Moldova, bună de plată din nou: CtEDO a obligat statul să-i achite unei femei 167 de mii de euro pe care a lăsat-o FĂRĂ o clădire


R. Moldova a mai pierdut un dosar la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), fiind obligată de această dată să-i achite 167 de mii de euro unei femei care a fost lipsită abuziv de o clădire pe care o cumpărase în 2004.

Este vorba despre Elena Arzamazova, o femeie de 60 de ani de naționalitate australiană şi moldoveană, care locuieşte pe moment în Queensland, Australia.

Potrivit organizației „Juriștii pentru drepturile omului”, femeia s-a plâns la Înalta Curte de la Strasbourg de faptul că a fost privată de o clădire pe care a cumpărat-o de la consiliul local din Pojăreni, raionul Ialoveni, fără să i se restituie investiția.

Mai exact, Elena Arzamazova a cumpărat în 2004 o clădire din această localitate, în trecut utilizată pentru festivităţi, iar înstrăinarea a fost organizată de către consiliului local şi primărie, ulterior fiind aprobată de către consiliul local. Contractul a fost semnat în faţa notarului şi a fost înregistrat în registrul bunurilor imobile.

Cu toate acestea, în 2007 Procuratura a cerut anularea tranzacţiei, pe motiv că preţul obţinut pentru clădire a fost prea mic şi că a fost înstrăinat fără licitaţie, contrar legislaţiei.

După ce prima instanţă a respins acţiunea de două ori, pentru că a fost depusă în afara termenului, în 2013 Curtea de Apel a anulat contractul, constatând că autoritatea publică a comis o eroare când a înstrăinat clădirea şi a aprobat şi înregistrat tranzacţia, deoarece aceasta era parte a domeniului public şi nu putea fi înstrăinată.

Femeia a mers la Curtea Supremă, dar recursul i-a fost respins în 2014, inclusiv solicitarea de a-i achita compensaţii pentru investiţia în renovarea clădirii.

Nici acţiunea civilă împotriva consiliului local şi a procuraturii pentru a recupera banii investiţie în clădire nu a avut sorți de izbândă, aceasta fiind respinsă în 2019.

Cetățeanca ce a rămas fără bunul și terenul achiziționat s-a plâns la CtEDO pe violarea dreptului privind protecția proprietății.

Curtea a concluzionat că autorităţile R. Moldova au eşuat să asigure o balanţă echitabilă dintre cerinţele interesului public, de pe o parte, şi drepturile reclamantului la protecţia proprietăţii, pe de altă parte.

CtEDO i-a acordat reclamantului suma de 160 de mii de euro cu titlu de prejudiciu material, 5 000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 2 000 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli de judecată.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md