19:33:54 24.04.2024
Stiri

Medicii de pe ambele maluri ale Prutului își unesc eforturile pentru a oferi direct la domiciliu asistență copiilor și femeilor însărcinate

Actualitate 05.08.2020 16:58 Vizualizări1459 Autor: Ziarul National
Medicii de pe ambele maluri ale Prutului își unesc eforturile pentru a oferi direct la domiciliu asistență copiilor și femeilor însărcinate


Medici din trei județe ale României și patru raioane ale R. Moldova vor oferi sprijin unui număr de aproximativ 1 700 de copii cu vârsta de până la trei ani și femei însărcinate în ultimul trimestru de pe ambele maluri ale Prutului.

Republica Moldova și România au anunțat astăzi despre lansarea unui proiect transfrontalier de îmbunătățire a serviciilor medicale oferite acestor categorii -„Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu”.

Proiectul își propune să elimine inechitățile existente, să reducă potențiale riscuri sociale și îmbolnăviri care ar putea fi prevenite prin intermediul vizitelor la domiciliu.

Pe lângă faptul că asistenții medicali vor evalua starea de sănătate a copiilor și femeilor însărcinate, ei vor dezvolta abilitățile părinților de îngrijire a propriilor copii.

„Accesul copiilor la servicii de sănătate prin vizite la domiciliu permite profesioniștilor nu doar să evalueze starea de sănătate a copilului, dar și a bunăstării emoționale a copilului, a aspectelor sociale ce influențează dezvoltarea lui. Vizitele la domiciliu oferă posibilitatea de a conecta și alți profesioniști, astfel încât intervențiile să fie unele mai complexe”, a declarat Tatiana Zatîc, șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale primare, urgente și comunitare de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în cadrul ședinței online de lansare a acestui proiect.

România și Republica Moldova urmează, în cadrul acestui proiect, să facă schimb de bune practici pentru ca asistența medicală primară să fie adaptată necesităților populației.

„Încercăm să găsim soluții pentru vulnerabilitățile sociale, medicale și educationale. Încercăm să lucrăm integrat în majoritatea localităților din România. Sperăm să venim cu soluții mult mai clare pentru provocările întâlnite în cele mai vulnerabile medii. Vom prelua din acest proiect ceea ce lispsește politicilor noastre”, a menționat Lidia Manuela Onofrei, coordonator național al activității de asistență medicală comunitară la Direcția Generală de Asistență Medicală, Medicina de Urgență și Programe de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății din România.

Proiectul transfrontalier este implementat de Asociația „Copil, Comunitate, Familie” din R. Moldova, în parteneriat cu Fundația Star of Hope România și prevede îmbinarea modelului „Vizite la Domiciliu” cu strategia „Community Based Rehabilitation (Reabilitarea Bazată pe Comunitate)”, cea din urmă fiind o strategie promovată de către Organizația Mondială a Sănătății.

Studiile demonstrează că vizitele la domiciliu, implementarea strategiei Reabilitare Bazată pe Comunitate contribuie la reducerea numărului de copii incluși în sistemul de protecție socială, îmbunătățirea autonomiei și eficienței economice a familiei, dezvoltarea abilităților parentale etc.

„Abordarea este efectivă și cost-eficientă. Conform studiilor, modelul asigură o sănătate mai bună a mamei și copilului, o pregătire mai bună pentru școală, o siguranță crescută a copilului și poate preveni riscuri sociale, cum ar fi comportamentul deviant al copilului în adolescență”, a menționat Liliana Rotaru, președintele A.O. „Copil, Comunitate, Familie” din R. Moldova.

Reabilitarea copilului, în proporție de 70%, poate fi oferită la nivel comunitar. „În ciuda progreselor înregistrate în ultimii ani, încă există mulți copii cu dizabilități, întârzieri în dezvoltare care nu beneficiază de servicii diagnostic, intervenție timpurie, recuperare şi cărora nu li se asigură o participare egală la educaţie, dezvoltare în propria comunitate. Reabilitarea bazată pe comunitate este o strategie din cadrul dezvoltării generale a comunităţii, pentru reabilitarea, egalizarea şanselor, incluziunea socială a tuturor copiilor cu dizabilităţi”, a menționat Gabriela Răducanu, director programe Fundața Star of Hope România.

Proiectul transfrontalier Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu” este finanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI), prin intermediul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 în perioada 1 aprilie 2020–30 septembrie 2021.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md