image
Sursa foto: Nadejda Roscovanu

Igor Munteanu spune de ce RM a primit primul cartonaș roșu din partea Arbitrajului de la Stockholm în dosarul Aeroportului

Decizia Arbitrajului de la Stockholm de a stopa executarea acțiunii de reziliere a contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău demonstrează că deciziile Guvernului Chicu au fost eronate și prost concepute.

Este opinia deputatului Platformei DA Igor Munteanu, președinte al Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019),

Igor Munteanu afirmă că decizia Arbitrajului de la Stockholm de a stopa executarea acțiunii de reziliere a contractului de concesionare a Aeroportului este „logică și ușor de anticipat”.

„Odată pornit un litigiu, părțile nu-și pot modifica pozițiile, folosindu-se de pârghiile instituționale până la momentul deliberării arbitrale. Am informat în mai multe rânduri despre gravitatea subiectului, aducând la cunoștința publicului despre erorile lamentabile pe care APP și actualul Guvern le comit în procesul intentat companiei Avia Invest. În loc să execute Hotărârea Parlamentului, Guvernul Chicu s-a lansat în tot felul de acțiuni dubioase sub aspect juridic, ocolind rezilierea în instanță a Contractului de concesionare, modificând în schimb mărimea taxei aeroportuare, în afara unei decizii de instanță asupra temeiniciei Contractului, urmate de o Notificare asupra rezilierii în aprilie, culminând cu rezilierea din 8 iulie. Deciziile luate de acest guvern sunt riscante, superficiale și concepute prost. De aici și primul cartonaș roșu de la Arbitrajul din Stockholm”, a comentat deputatul.

Potrivit lui Igor Munteanu, prin anunțarea acestei decizii prealabile de Arbitraj, putem constata că reacțiile acestui guvern la subiectul Aeroportului Internațional Chișinău „au fost eronate, demonstrând cel puțin incompetență, iar cel mult - complicitate la un joc mai complex legat de legitimarea intereselor companiei fantomă cipriote, cu pretenții de 95% asupra SRL Avia Invest”.

„Logica evenimentelor ar putea arăta în scurt timp dacă aceste acțiuni luate de APP nu au fost călăuzite de rea-intenție și complicitate, din nou. Până azi, premierul Chicu și Igor Dodon, din păcate președintele RM, nu ne-au convins că își doresc cu adevărat restituirea Aeroportului în proprietatea statului, după cum stabilea Hotărârea Parlamentului RM din 4 octombrie 2019, și nici organele de anchetă penală care, până astăzi, nu au prezentat Raportul Procuraturii în fața Parlamentului, după cum a cerut autoritatea legislativă supremă, față de care observ că procurorii nu au respectul cuvenit”, a mai spus Igor Muntean.

Precizăm că, ieri, Curtea Internațională de Arbitraj de la Stockholm a interzis Republicii Moldova să efectueze acțiuni de reziliere a contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău până la decizia finală. Arbitrajul de la Stockholm a emis o decizie provizorie la cererea depusă de Avia Invest împotriva Republicii Moldova privind încălcarea legislației naționale și internaționale în relațiile cu concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: