Un fost director al unei firme de construcții și-a găsit dreptatea la Curtea Constituțională, după ce 7 ani a avut interdicția de a părăsi localitatea de reședință și țara

Corneliu Mazur, fost director al unei firme de construcții, și-a găsit dreptatea la Curtea Constituțională, după ce 7 ani a avut interdicția de a părăsi localitatea de reședință și țara. Magistrații Înaltei Curți au examinat, astăzi, sesizarea acestuia, privind excepția de neconstituționalitate a articolului 84 alin. (2) din Legea insolvabilității nr. 149 din 29.06.2012.

Corneliu Mazur s-a plâns, la Curtea Constituțională, că i-a fost restricționat dreptul la libera circulație, lui și celor 4 copii minori ai săi, timp de 7 ani, fără a exista vreo sentință a unei instanțe de judecată în privința sa.

Acum 7 ani, mai mulți chișinăuieni s-au plâns în instanță că acesta, în calitate de director al unei firme de construcții i-ar fi înșelat, după ce au investit mii de euro pentru a-și primi propria locuință, în satul Coloniţa. Deși apartamentele urmau să fie date în exploatare la finele lui 2011, acest lucru nu s-a întâmplat.

Acum, Corneliu Mazur susține că toți oamenii și-au primit locuințele, însă cu întârziere, din cauza unei crize care a încetinit procesul. „Toată lumea are proprietăți astăzi, nu doar apartamente, dar și garaje, intenția mea a fost să facem o construcție și un loc pitoresc, ca oamenii să poată trăi. Cine a avut de câștigat din limitarea liberei mele circulații? Eu, familia mea, investitorii, administratorii, toți am fost pierdanți”, a declarat acesta în fața magistraților Înaltei Curți.

Avocatul acestuia, Marcel Burlacu, spune că acum 7 ani, Curtea de Apel Chișinău i-a interzis clientului său să părăsească țara, iar procesul de judecată s-a tergiversat ani la rând, ședințele de judecate fiind stabilite din jumătate în jumătate de an: „Cornel Mazur nu a fost tras la răspundere judiciară. Nu sunt hotărâri intrate în vigoare în procese penale sau contravenționale împotriva acestuia”. au fost mulți creditori, este vorba despre 2 case cu multe apartamente, domnul Mazur a trasmis o casă la 90% și alta la 70% creditorilor, niciun creditor nu a rămas fără apartament. Pentru domnul Mazur sancțiunea a fost una mai drastică decât ar fi fost una penală. Dumnealui nu are o sentință și percepe limitarea dreptului la libera circulație drept o pedeapsă penală, 7 ani nu poate ieși din țară.

În urma examinării sesizării, Curtea Constituțională a decis că dispozițiile art. 84 din Legea insolvabilității nr.149 din 29 iunie 2012 încalcă Legea supremă, deoarece nu reglementează durata maximă pentru care poate fi dispusă obligația de a nu părăsi teritoriul țării sau localitatea de reședință.

„1. Se se admite excepția de neconstituționalitate ridicată de domnul Corneliu Mazur.

2. Se declară neconstituționale dispozițiile art. 84 din Legea insolvabilității nr.149 din 29 iunie 2012, referitoare la omisiunea de ea reglementa durata maximă pentru care poate fi dispusă obligația de a nu părăsi teritoriul țării sau localitatea de reședință.

3 Până la remedierea deficienței de reglementare, constatate prin prezenta hotărâre și înlătutarea viciului de neconstituționalitate, instanțele de insolvabilitate, la adoptarea măsurilor de nepărăsire a teritoriului țării sau a localității de reședință vor aplica în nodul corespunzător termenele stabilite de art. 64 din Codul de executare, adoptat prin Legea nr. 443 din 24 decembrie 2004.

4. Prezenta hotărârii este definitivă, nu poate fi supusă unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al RM”, a enunțat președinta CC, Domnica Manole.

Curtea de Apel Chișinău a adoptat o hotărâre prin care a constatat insolvabilitatea firmei Management Consulting Service SRL (Eurohouse Group), al cărei fondator și administrator era Corneliu Mazur, și a intentat procesul de insolvabilitate al acesteia, la cererea creditorilor.

Corneliu Mazur este cunoscut și ca fondatorul asociației obștești „Clubul Milionarilor” din Chișinău, fondat în 2010.


Pub