Reacția APP la decizia Arbitrajului de la Stockholm, privind înghețarea contractului de concesionare a Aeroportului

Decizia Institutului de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț din Stockholm din 2 august 2020, reprezintă o măsură provizorie emisă de un singur arbitru până la începerea examinării cauzei în arbitraj, prin care s-a suspendat executarea notificării de rezoluțiune. Cel puțin asta se arată în reacția Agenției Proprietăți Publice după ce Avia Invest a anunțat despre înghețarea procesului de reziliere a contractului de concesiune.

Foto: UNIMEDIA

Cei de la APP, măsura respectivă este în acord cu termenul de 180 de zile prevăzut la art. 24 din contractul de concesiune, pentru executarea notificării de rezoluțiune și restituirea tuturor activelor ce au făcut obiectul concesiunii și îmbunătățirile care nu pot fi separate de acesta.

În același context, Agenția Proprietății Publice anunță că va acorda întreg suportul pentru asigurarea reprezentării eficiente și apărarea drepturilor și intereselor statului în cauza Komaksavia Airport Invest LTD împotriva Republicii Moldova.

În comunicat se mai spune că SRL „AVIA INVEST” nu a executat obligațiile contractuale de edificare a obiectivelor concesionale stabilite în Programul investițional atât pentru Etapa I investițională cât și pentru Etapa II, acumulând restanțe la capitolul investiții în jur de 66.2 mln. EUR.

Pentru etapa a II-a de implementare a concesiunii, garanția de bună execuție a contractului de concesiune a expirat la 31.12.2019, iar SRL „AVIA INVEST” nu a executat obligația contractuală privind constituirea unei noi garanții de bună execuție în valoare de 1 000 000 EUR.

Precizăm că arbitrajul de la Stockholm a înghețat rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului, până la o decizie finală.

Acționarul companiei concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău „Avia Invest” a depus o plângere împotriva Republicii Moldova la Curtea de Arbitraj Internațional de la Stockholm, a anunțat în cadrul unui briefing online, directorul companiei Komaksavia Airport Invest, Andreas Menelaou. El a amintit că decizia de concesionare a aeroportului a fost întotdeauna motiv de declarații politice provocatoare, dar presiunile asupra companiei au devenit cu adevărat dure anume atunci când Aeroportul a devenit unul din cele mai moderne, dotate tehnic și confortabile aerogări din întreaga regiune, datorită investițiilor imense făcute de „Avia Invest”.


Pub