(video/update) Cel puțin 27 de morți și 2 500 de răniți în urma exploziilor din Beirut, anunță ministrul Sănătății din Liban

Exploziile care au distrus cartierul portului din Beirut (Liban) au omorât cel puţin 10 persoane şi au afectat mare parte din Capitală, mai multe clădiri fiind distruse şi case prăbuşite, potrivit martorilor şi autorităţilor. Deflagrațiile violente ar fi putut fi cauzate de „materiale explozive„ confiscate şi stocate într-un depozit de „ani de zile”, a declarat marţi un responsabil din domeniul securităţii pentru AFP, citează Agrepres.

Foto: Polish News

(update 22:00) Cel puțin 27 de oameni au murit, iar 2 500 de oameni au fost răniți în urma exploziilor din Beirut, anunță ministrul Sănătății din Liban, citat de BBC.

(update 21:51) Liderii Franței, Ciprului, Iranului și a Uniunii Europene au declarat că vor oferi ajutor Libanului, pentru a atenua consecințele tragicelor explozii. Organizația Mondială a Sănătății a declarat că este „profund preocupată” și că lucrează cu partenerii pentru a „răspunde nevoilor urgente”.

(update 21:15) „Se pare că a fost un depozit care avea materiale explozive confiscate de ani de zile şi s-ar părea că ar fi vorba de materiale foarte explozive”, a declarat directorul general al Siguranţei generale, Abbas Ibrahim, care s-a deplasat în zonă. „Serviciile în cauză efectuează ancheta în acest caz, vor spune care este natura incidentului”, a adăugat el.

(update 20.48) Preşedintele libanez, Michel Aoun, a convocat marţi seară reuniunea de urgenţă a Consiliului Suprem de Apărare, după exploziile violente care au zguduit zona portului din Beirut, a anunţat biroul preşedintelui.

La rândul său, premierul Hassan Diab a decretat miercuri zi de doliu naţional „pentru victimele exploziei din portul Beirut”.

(update 20:00) Cel puţin zece persoane au murit în explozia puternică ce a zguduit marţi capitala Libanului şi care s-a produs în zona portului, potrivit unor surse medicale şi de securitate citate de Reuters.

Zece persoane decedate au fost transportate la spitale din Beirut, potrivit unor surse din sistemul medical libanez şi din securitate, după ce anterior mai multe surse au anunţat că există zeci de răniţi în oraş în urma exploziei.

(update 19:55) „Străzile din Estul orașului Beirut arată ca niște ruine apocaliptice chiar și la patru kilometri distanță de epicentrul exploziei. Fiecare clădire din apropierea deflagrației a rămas fără geamuri. Cioburi uriașe de sticlă au acoperit străzile și au străpuns mașinile parcate în zonă. Copacii au fost spulberați, iar „băltoacele cu sânge” sunt peste tot. Șoferii din oraș s-au mobilizat și i-au transportat pe răniți la clinicile și spitalele din oraș, care nu pot face față numărului mare de victime”, scrie cotidianul britanic The Guardian, care citează relatările unui rezident al Beirutului, aflat la fața locului.

În continuare, nu există informații oficiale despre cauza deflagrației. Presa scrie însă că exploziile ar fi rezultatul unui incident în portul Beirut. Explozia ar fi avut loc la o instalație de stocare a petrolului.

Potrivit BBC, explozia a avut loc înainte ca tribunalul ONU să pronunțe verdictul în cazul omorului fostului premier Rafik Hariri, asasinat în 2005.

Cei patru suspecți de plantarea unei bombe în automobilul lui Hariri, sunt membri ai Hezbollahului susținut de Iran, care a negat constant orice implicare în moartea fostului premier libanez. Aceștia sunt judecați în absență, iar verdictul urmează să pronunțat vineri.

BBC notează că a fost raportată o posibilă a doua explozie, care a avut loc la reședința lui fostului premier Rafik Hariri din Beirut.

Ministrul libanez al Sănătății, Hamad Hassan, a menționat că au fost răniți numeroși oameni, în timp ce presa locală scrie despre oameni prinși sub dărâmături.

Știrea inițială:

Explozia a avut loc în portul din Beirut, iar mai multe cartiere au fost zguduite. Totodată, geamurile mai multor clădiri au fost sparte.

Autoritățile nu au anunțat nimic oficial până în acest moment.

Din imaginile publicate pe rețelele de socializare se vede că explozia a provocat daune materiale importante, însă nu există informații despre eventuale victime.

Potrivit unor surse militare citate de presa libaneză, deflagrația este rezultatul unui accident, nu a unui atac. „Potrivit informațiilor preliminare, explozia din port nu este un atac terorist”, anunță grupul media Al-Mayadeen, afiliat organizației șiite Hezbollah.


Pub