4 august 2020. COVID-19, PE SCURT: Încă 10 oameni au decedat astăzi. 70% dintre cazuri au fost tratate

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

332 cazuri noi de COVID-19

Alte 332 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 8 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, 3 sunt de import (Turcia-2, Cehia-1). Numărul total de cazuri COVID-19, în Transnistria constituie 1 569.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 25814 cazuri.

Total teste efectuate în această zi – 2377, dintre care primar – 1698 şi repetat – 679.

Din numărul total de cazuri, 14 sunt lucrători medicali: medici-7, asistenți medicali- 5, personal auxiliar- 2.

Starea de sănătate a persoanelor infectate:

451 stare gravă, dintre care

31 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată

1167- stare de gravitate medie.

Alte 225 persoane au fost tratate și externate. Până la ziua de azi s-au tratat 18 167 persoane, adică 70,3%.

Totodată informăm despre înregistrarea altor decese provocate de COVID-19:

Deces 801 (declarat pagina oficială de facebook MSMPS, ora 11:00): Cu profund regret anunțăm decesul dnei Ala Gortolomei, în vârstă de 65 ani, care activa în calitate de medic de familie în Oficiul Medicilor de Familie, Centrul de Sănătate Țaul, raionul Dondușeni. În urma agravării stării de sănătate, dna Ala Gortolomei a fost transferată la data de 24 iulie, de la Spitalul Clinic MSMPS, la Institutul de Medicină Urgentă. Menționăm că, la momentul îmbolnăvirii, medicul se afla în concediu. Exprimăm sincere condoleanțe familiei și colegilor.

Deces 802: Bărbat de 75 ani, din raionul Vulcănești. Internat la data de 29 iulie, la Spitalul Raional Ceadîr-Lunga. Comorbidități: insuficiență cardiacă.

Deces 803: Femeie de 70 ani, din mun. Bălți. Internată la data de 2 august, la Spitalul Clinic Bălți. Comorbidități: cardiopatie mixtă, diabet zaharat.

Deces 804: Bărbat de 71 ani, din raionul Strășeni. Internat la data de 16 iulie, la Spitalul Clinic “Arh. Mihail”. Comorbidități: cardiomiopatie hipertesivă, hipertensiune arterială gr. III.

Deces 805: Bărbat de 57 ani, din raionul Călărași. Internat la data de 01 august, la Institutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă.

Deces 806: Femeie de 61 ani, din raionul Ialoveni. Transferată, la data de 20 iulie, de la SCM nr. 1 , la Institutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, bronhopneumopatie obstructivă cronică.

Deces 807: Bărbat de 63 ani, mun. Chișinău. Internat la data de 29 iulie, la Institutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: pencreatită cronică cu insuficiența funcției endocrine și exocrine.

Deces 808: Bărbat de 83 ani, din mun. Chișinău. Internat la data de 30 iulie, la SCM „Arh. Mihail”. Comorbidități: cardiomiopatie mixtă, diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces 809: Bărbat de 60 ani, din mun. Chișinău. Internat la data de 30 iulie, la Spitalul Clinic Republican. Comorbidități: diabet zaharat, edem cerebral.

Deces 810: Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale exprimă sincere condoleanțe și compasiune familiei, colegilor și prietenilor, în legătură cu trecerea în neființă a directorului Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă, Narcisa Mamaliga. Narcisa Mamaliga în vârstă de 52 ani, a fost confirmată pozitiv cu noul coronavirus, la data de 6 iulie. La data de 3 august, aceasta a fost transferată, de la Spitalul de Stat, la Spitalul Clinic Republican. Echipa Ministerului și a CNDDCM a pierdut un specialist cu o valoare profesională deosebită. Narcisa Mamaliga va rămâne în memoria noastră un om cu suflet mare, de o rară înţelepciune şi cumsecădenie. Dumnezeu să o odihnească în împărăția Sa.

Încă un medic a decedat

Ministerul de resort a anunțat despre decesul nr. 801. Este vorba de Ala Gortolomei, în vârstă de 65 ani, care activa în calitate de medic de familie în Oficiul Medicilor de Familie, Centrul de Sănătate Țaul, raionul Dondușeni.

În urma agravării stării de sănătate, dna Ala Gortolomei a fost transferată la data de 24 iulie, de la Spitalul Clinic MSMPS, la Institutul de Medicină Urgentă. Menționăm că, la momentul îmbolnăvirii, medicul se afla în concediu.

Citește reportajul Moldova.org despre Medicii pe care i-am pierdut.

Mai multe paturi la Ialoveni și încă mai mulți copii infectați

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu a anunțat astăzi printr-o postare pe Facebook că începând cu ziua de ieri, pacienții infectați cu COVID-19, cu forme ușoare ale bolii, care întrunesc criteriile de spitalizare, sunt internați la Spitalul Raional Ialoveni. În acest sens, au fost activate 60 paturi, iar până acum au fost internați 21 pacienți.

„Atestăm o creștere a numărului de copii infectați, în acest context, astăzi am discutat cu colegii la ședința Punctului Focal privind activarea paturilor suplimentare pentru copii”, a adăugat ministra.

Stare de stagnare în combaterea COVID-19

Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, un centru independent, de analiză și consultanță privind procesul decizional, politic, electoral și social-economic din Republica Moldova și din regiune a publicat astăzi o notă analitică despre situația infectării cu COVID-19 în țară.

Potrivit asociației, „la începutul lunii august 2020, după cinci luni de eforturi îndreptate spre combaterea infecției COVID-19, se atestă a stare de stagnare, care nu inspiră încredere într-o eventuală evoluție pozitivă. Aceasta fiindcă au mai rămas trei luni până la începerea sezonului îmbolnăvirilor respiratorii sezoniere. Numărul testelor în lunile iunie și iulie a fost aproximativ același”.

„Dinamica săptămânală reflectă mai bine evoluțiile și sugerează că am fi atins punctul de vârf în luna iunie, iar după o anumită îmbunătățire a situației epidemiologice, către sfârșitul lunii iulie situația o repetă, de fapt pe cea din luna precedentă”.

„La începutul lunii august, numărul deceselor de pe urma COVID-19 a ajuns la 800 de cazuri. Rata medie a deceselor se menține destul de înaltă – 3.1%, deși în luna iulie a scăzut puțin în comparație cu luna iunie”, se arată în nota analitică.

Situația la frontieră

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei, fluxul de persoane a constituit 13 344 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 9 008 traversări persoane, dintre care 6 409 treceri la frontiera moldo-română, 1 352 treceri la frontiera cu Ucraina și 1 247 treceri aeriene.


Abonează-te la newsletter-ul nostru lunar AICI și primește cele mai bune materiale. De asemenea, poți să ne dai follow pe Instagram sau Telegram.

  


Foto principală: Lucas Jackson/Reuters

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare