12:26:56 29.03.2024
Stiri

Ministrul de Externe de la Chișinău a efectuat prima sa vizită din străinătate în Ucraina: „Am reconfirmat susținerea de către R. Moldova a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”

Actualitate 04.08.2020 13:16 Vizualizări1150 Autor: Ziarul National
Ministrul de Externe de la Chișinău a efectuat prima sa vizită din străinătate în Ucraina: „Am reconfirmat susținerea de către R. Moldova a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”


Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, efectuează o vizită la Kiev, la invitația omologului său ucrainean, Dmytro Kuleba.

Aceasta este prima vizită pe peste hotare a ministrului Țulea, oficialul de la Chișinău exprimând recunoștință, în cadrul întrebederii cu Dmytro Kuleba, pentru sprijinul acordat R. Moldova de către Ucraina în contextul identificării unor soluții în procesul de reglementare transnistreană.

„Bineînțeles, am discutat pe marginea problematicii de securitate. În ceea ce privește reglementarea conflictului din estul Ucrainei și problema Crimeii am reconfirmat susținerea de către Republica Moldova a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în limitele frontierelor sale recunoscute internațional. (...) Am reiterat reciproc disponibilitatea pentru o cooperare activă și eficientă în cadrul organismelor internaționale și regionale din care fac parte țările noastre: ONU, Consiliul Europei, OSCE, OCEMN, GUAM, precum și menținerea unui dialog strâns între misiunile diplomatice și oficiile consulare ale țărilor noastre peste hotare”, a declarat astăzi ministrul Oleg Țulea, după întrevederea avută cu omologul său ucrainean.

Cei doi miniștri de Externe au discutat, de asemenea, despre procesul de integrare europeană din cele două state.

„Am vorbit despre stadiul actual al dialogului țărilor noastre cu partenerii europeni, despre experiența în procesele de reformă pentru modernizarea societăților noastre spre beneficiul oamenilor, dar și perspectivele care se deschid în această direcție, inclusiv pentru coordonarea unui set de acțiuni pentru Summitul Parteneriatului Estic din martie 2021. Astfel, vectorul comun european de dezvoltare rămâne o bază solidă în relația bilaterală, precum și în efortul de a construi statele noastre democratice, moderne și prospere”, a afirmat ministrul Țulea în cadrul briefingului comun de presă susținut la Kiev.

Cei doi miniștri au mai convenit organizarea la Chișinău a următoarei ședințe a Comisiei interguvernamentale de colaborare comercial-economică, precum și promovarea în continuare a dialogului direct la nivelul co-președinților Comisiei, activizarea dialogului pe linia celor două ministere ale Educației, iar în timpul apropiat este planificată cea de-a treia reuniune în format de videoconferință.

La final, Oleg Țulea i-a lansat o invitație ministrului de Externe de la Kiev să efectueze o vizită în Republica Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md