Dodon, nevoit să-și divulge vizita la Moscova, după ce a fost deconspirat de Usatîi

by D M
Distribuiti mai departe...

Deși a zburat aseară la Moscova, președintele Igor Dodon a anunțat abia astăzi la amiază, printr-o postare pe Facebook, despre vizita pe care o întreprinde în capitala Rusiei. El scrie într-o postare că efectuează o scurtă vizită de lucru la Moscova unde intenționează să se întâlnească cu oficiali ruși pentru a discuta aspecte legate de intensificarea și aprofundarea relațiilor de colaborare moldo-ruse în toate domeniile de interes comun.

„Astfel planific să discut cooperarea în domeniul economic, facilitarea exportului mărfurilor noastre pe piața rusă, reluarea negocierilor cu Federația Rusă în privința creditului de circa 200 de milioane de euro, posibilitățile de susținere a diasporei moldovenești în Federația Rusă și altele”, scrie Dodon. 

Vizita șefului statului la Moscova nu a fost anunțată printr-un comunicat de presă al adminsitrației prezidențiale pentru că ar fi trebuit să fie ținută în secret, iar motivul ei nu este nici pedeparte cel invocat de Igor Dodon. Despre aceasta a ascris aceară, 3 august pe Facebook liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi.

„Astăzi Dodon a zburat în secret la Moscova. Nu vă mirați că administrația prezidențială nu a emis un comunicat de presă, pentru că și ei au aflat despre această vizită în Rusia din postarea mea”, a scris Usatîi pe Facebook.

Potrivit politicianului, de fapt, Dodon a mers la Moscova pentri a-i convinge pe unii curatori de-ai săi de acolo de victoria “incontestabilă” pe care o va obține la prezidențiale și le va cere în continuare susținere.

„Bietul Dodon NU știe că unii dintre CURATORII săi conștientizează că nu mai are șanse la prezidențiale”, a scris Usatîi pe Facebook, unde a adăugat că liderul neformal al socialiștilor le-ar cere „partenerilor” săi să-i fabrice un nou dosar.

 

În prezent, liderul Partidului Nostru este anchetat pentru că ar fi făcut parte dintr-o grupare criminală care s-a ocupat cu „operaţiuni valutare ilegale”. Renato Usatîi a declarat în repetate rânduri că dosarul penal deschis pe numele său în Rusia este fabricat la insistenţa lui Igor Dodon, care ar fi discutat acest subiect „cu oameni foarte influenţi” din această țară.

Usatîi spune că este o aberaţie că dânsul ar fi putut spăla circa 16 miliarde de dolari.

El mai afirmă că atât dosarul penal deschis pe numele lui în Federaţia Rusă, cât şi procesul de anunţare în căutare au fost iniţiate la iniţiativa lui Igor Dodon, prin intermediul fiului procurorului general al Federaţiei Ruse, Igor Ceaika.

Renato Usatîi consideră că prin aceste acţiuni se încearcă neadmiterea sa la alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie, dar şi la eventualele alegeri parlamentare anticipate.

Cu referire la caest dosar, vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari spunea că Dodon se străduie să-l elimine pe cel mai puternic concurent al său din cursa electorală, iar în acest scop este ajutat de o grupare criminală din Moscova, formată din persoane influente, afiliate Kremlinului, și care îl finanțează pe Dodon.

“Și dacă legăm dosarul de aceea cum “a luat viață” acest credit (creditul rusesc de 200 de mil. de euro), pentru acordarea căruia nu este o decizie a guvernului rusesc și nu-i clar cine a semnat acest Acord de împrumut, se crează impresia că există o grupare criminală de pe lângă Kremlin legată cu mafia internațională și această grupare criminală de pe lângă Kremlin: A) Se ocupă cu finanțarea ilegală a lui Igor Dodon. B) Îl ajută să-și elimine concurenții de pe flancul stâng, în special pe Renato Usatîi pentru că indiferent de atitudinea mea față de el, este greu să nu recunoaștem că pe flancul stâng, cel al euroscepticilor, principalul concurent al lui Igor Dodon este anume Renato Usatîi. Așa că Dodon, cu o singură mișcare, rezolvă două problemă, își asigură bani pentru campania electorală și îl elimină pe Renato Usatîi”, a adăugat vicepreședintele Parlamentului.

“Nu știu cu ce s-a ocupat Usatîi la Moscova, dar dacă într-adevăr a fost implicat în Laundromat, de ce dosarul apare anume acum? Apar foarte multe întrebări legate de acest dosar și de credit și nu există niciun răspuns rezonabil. Igor Nicolaevici joacă va bank, ori al doilea mandat, ori îl așteaptă procurorul. Așa că Igor Dodon luptă cu Renato Usatîi pentru ca la nord să dețină monopolul pe flancul pro-rus”, a declarat Slusari într-un interviu pentru postul de televiziune BTV.

Despre faptul că dosatrul este intentat ilegal lui Renato  Usatîi la comnada lui Igro Dodon, pentru a-l elimina pe liderul PN din alegeri, a declarat recent și liderul liberalilor Dorin Chirtoacă, dar și cel al PAS, Maia Sandu.

“Nu cred că vreau să comentez despre cum funcționează sistemul judiciar din Federația Rusă. Așa cum am mai spus și altă dată, aceste lucruri care se întâmplă anume acum seamănă într-un fel a intenție din partea lui Igor Dodon și a prietenilor lui să-și ușureze munca în campania prezidențială și mai ales să nu aibă competiție pe segmentul de alegători pe partea centru-stânga”, spune Maia Sandu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...