(video) Ştiai asta? O giga-fabrică de producţie a bateriilor litiu-ion se construiește în Suedia, lângă Cercul Polar

Ştiai asta? O giga-fabrică de producţie a bateriilor litiu-ion se construiește în Suedia, la circa 300 de km de Cercul Polar! Northvolt Ett este prima fabrică de acest gen din Europa şi recent a primit un împrumut în valoare de 350 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții pentru finanţarea lucrărilor.

Finanțarea este sprijinită de către Fondul European de Investiții Strategice, pilonul principal al Planului de Investiții pentru Europa. În 2018, BEI a sprijinit, de asemenea, dezvoltarea liniei demonstrative Northvolt Labs, care a produs primele celule pentru baterii către sfârșitul anului trecut și care a deschis drumul către prima giga-fabrică europeană.

Noua giga-fabrică se află, în prezent, în construcție, în Skellefteå, în nordul Suediei, regiune care dispune de materii prime și fond minier, care are o tradiție îndelungată în procesare și reciclare. Poziționarea acestei fabrici îi va permite Northvolt să utilizeze 100% energie regenerabilă în cadrul proceselor sale de producție.

Northvolt Ett va reprezenta principala unitate de producție a companiei, găzduind operațiuni de pregătire activă a materialelor, de asamblare a celulelor, de reciclare și operațiuni auxiliare. La întreaga sa capacitate, Northvolt Ett va produce baterii cu capacitate totală de 16 GWh pe an, în fază inițială, urmând să crească, în viitor, până la 40 GWh. Bateriile vor fi destinate domeniilor auto, de depozitare, industrial și aplicațiilor portabile.

Northvolt este un furnizor european de baterii și sisteme sustenabile, de înaltă calitate, fondat pentru a permite tranziția Europei către un viitor decarbonizat. Printre partenerii industriali ai Northvolt se numără deja ABB, Grupul BMW, Scania, Siemens, Vattenfall, Vestas și Grupul Volkswagen.

Din octombrie 2019 până în iulie 2020

Interesant mai este de remarcat un lucru: Northvolt este o companie start-up producătoare de baterii, fondată de doi foști directori Tesla care au lucrat la uzina Tesla din Nevada (Gigafactory 1) cu cei de la Panasonic. Startup-ul suedez a primit investiții de la mai multe companii, inclusiv Volkswagen, pentru a construi o fabrică masivă de baterii în Suedia, dar şi o a doua în Salzgitter, Germania.

Northvolt este gata să reproducă succesul Tesla Gigafactory în Europa pentru a furniza baterii pentru vehiculele electrice Volkswagen, cel puţin. Pentru aceasta a reuşit să adune până în prezent peste trei miliarde de euro sub formă de capitaluri proprii şi împrumuturi.

De asemenea, compania face investiții semnificative în tehnologia celulelor cu baterii, dezvoltarea proceselor și reciclarea la fabrica de industrializare recent creată, Northvolt Labs, în Västerås, Suedia, care a produs primele sale celule de baterii la sfârșitul anului 2019.

De la momentul lansării în martie 2017, echipa Northvolt a crescut la peste 700 de persoane și angajează acum peste 70 de naționalități diferite la instalațiile sale din Suedia, Germania și Polonia.

Northvolt Ett (1), cu o producție anuală potențială de 40 GWh, se află după cum am menţionat în construcție și este programată să-şi înceapă activitatea în 2021. În paralel, procesul de autorizare este în curs de desfășurare pentru Northvolt Zwei (2), care este înființată ca o întreprindere comună cu Volkswagen Group și programată să înceapă operațiunile în 2024 cu o putere potențială mai mare de 20 GWh. Northvolt are, de asemenea, o fabrică de sisteme de baterii operaționale în Gdańsk, Polonia.

Northvolt are drept target o cotă de piață de 25% în Europa până în 2030, ceea ce echivalează cu aproximativ 150 GWh din capacitatea de producție anuală. În același timp, își propune să asigure 50% din necesarul de materii prime de la bateriile reciclate. Obiectivul de reciclare va fi realizat prin instituirea unei instalații de reciclare la scară largă la Northvolt Ett.

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/