‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleA reînviat tradiția tăbăcitului din Lunca Prutului, iar acum vinde produsele și peste hotare

A reînviat tradiția tăbăcitului din Lunca Prutului, iar acum vinde produsele și peste hotare

‹ adv ›
‹ adv ›

Meșterul popular Dumitru Zaporojan din satul Slobozia Mare a reînviat tradiția tăbăcitului din Lunca Prutului. El prelucrează pieile de oi și confecționează din ele bundițe, papuci de iarnă și huse pentru banchetele mașinilor.

Toate articolele produse de el sunt solicitate nu doar în Moldova, dar și peste hotare, de aceea și-a dorit extinderea afacerii. Visul său a devenit realitate datorită ajutorului oferit de proiectul ILO ”Promovarea ocupării tinerilor” în cadrul Parteneriatului Local de Ocupare din Cahul (LEP).

Cu asistența proiectului, Dumitru a procurat un utilaj performant de prelucrare a pieilor și blănurilor, care îl va ajuta să optimizeze procesul de producere și să sporească calitatea produsului finit. Totodată, și-a formalizat activitatea și a sporit șansele de a crește afacerea sa, așa cum a văzut în străinătate, unde a fost nevoit să muncească câțiva ani.

„Proiectul ILO mi-a oferit posibilitatea de a instrui și ucenici care vor valorifica mai departe resursele locale, adică lâna și pielicelele de ovine și caprine, și vor continua să bucure consumatorii cu produse naturale și de calitate”, susține Dumitru Zaporojan.

Simion Bularu este unul dintre ucenicii lui Dumitru Zaporojan. El provine dintr-o familie numeroasă, așa că a fost nevoit să muncească de la o vârstă fragedă.

După absolvirea liceului din satul său de baștină, Simion a mers în orașul Oradea din România pentru a studia teologia. Revenit acasă nu și-a găsit un serviciu potrivit, însă auzind de șansa de a învăța o meserie nouă, puțin valorificată în Moldova, a hotărât să-și încerce norocul și n-a dat greș.

A făcut ucenicia la Dumitru Zaporojan o perioadă mai lungă de timp, așa încât a deprins bine meseria de tăbăcar și a înțeles că este pe gustul său. În viitor, își dorește să deschidă o afacere în domeniu și să poată introduce în meseria asta tradițională și elemente de inovație, să diversifice gama de produse și să câștige cât mai mulți clienți fideli.

‹ adv ›

Datorită Organizației Internaționale a Muncii, 13 tineri șomeri din raionul Cahul au preluat tradiția și tehnica de lucru de la meșterii populari și au primit câte o bursă de instruire, egală cu 30 procente din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii