3 august 2020. COVID-19, PE SCURT: 120 de cazuri noi și 8 decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

800 decese cauzate de COVID-19

Alte 120 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 7 în Transnistria.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 25 482 cazuri.

Total teste efectuate în această zi – 673, dintre care primar – 537 şi repetat – 136.

Din numărul total de cazuri, 6 sunt asistenți medicali.

Până la ziua de azi s-au tratat 17 942 persoane.

Totodată, informăm despre înregistrarea altor decese cauzate de COVID-19:

Deces 793: Femeie de 69 ani, din raionul Rezina. Transferată, la data de 22 iulie, de la Spitalul Raional Rezina, la Institutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: hipertesniune arterială, diabet zaharat, cardiopatie mixtă.

Deces 794: Femeie de 58 ani, din raionul Ialoveni. Internată la data de 20 iulie, la Institutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 795: Femeie de 85 ani, din raionul Edineț. Internată la data de 25 iulie, la Spitalul Raional Edineț. Comorbidități: diabet zaharat, cardiopatie ischemică cronică, insuficiență cardiacă.

Deces 796: Bărbat de 54 ani, din raionul Ialoveni. Internat la data de 18 iulie, la Institutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: bronhopneumopatie, insuficiență renală.

Deces 797: Femeie de 78 ani, din raionul Hîncești. Internată la data de 20 iulie, la Spitalul Clinic al MSMPS. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă.

Deces 798: Bărbat de 80 ani , din raionul Orhei. Internat la data de 20 iulie, la Spitalul MSMPS. Comorbidități: encefalopatie discirculatorie mixtă gr. III.

Deces 799: Femeie de 63 ani, din raionul Ialoveni. Internată la data de 29 iulie, la Spitalul MSMPS. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 800: Femeie de 43 ani, din raionul Fălești. Internată la data de 29 iulie, la SPitalul MSMPS. Comorbidități: boala Non-Hodgkin.

De astăzi, încă un departament COVID-19 activat

De astăzi activează departamentul COVID-19 din cadrul SCM ,,Sfânta Treime” cu o capacitate de 200 de locuri. Secția de reanimare și terapie intensivă are 16 paturi.

„Pentru prima dată în municipiul Chişinău, dar şi Republica Moldova, bolnavii cu coronavirus vor fi internaţi în cele 7 secţii de profil, în funcţie de comorbidităţi”, anunță primarul Chișinăului, Ion Ceban.

https://www.facebook.com/i.ceban.public/posts/652914281979117

Protestul proprietarilor de piscine

Ion Chicu a declarat în această dimineață că pe parcursul acestei săptămâni „ANSP și MSMPS vor evalua încă o dată situația, vor discuta individual cu fiecare din aceste locuri de agrement, astfel încât să se asigure că se respectă regulile date, au toate condițiile de diminuare a riscurilor și, în aceste condiții, vom putea reveni la acea decizie de sistare a activității”.

„Eu sper ca timp de o săptămână acest lucru să fie efectuat cu toți, iar administratorii acestor localuri să înțeleagă riscurile date și să ia măsuri de protecție a cetățenilor. Nu e exclus că la acele obiective unde nu se respectă regulile vor fi sistate activitățile fie individual, fie pe sector”.

Cu toate acestea, mai mulți proprietari de piscine au venit în fața Guvernului și au protestat.

https://www.facebook.com/ilie.caciuc.3/videos/1615346545310211/?t=0

Judecătoria Râșcani, în regim special de lucru

La Judecătoria sectorului Râșcani al Capitalei a fost instituit, începând de luni, un regim special de activitate. Decizia a fost luată de președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, după ce un angajat a fost testat pozitiv la noul coronavirus, scrie anticorupție.md.

În perioada regimului special de activitate, se vor examina doar cauzele care, potrivit cadrului normativ, se judecă fără citarea părților sau cele în care părțile au solicitat instanței examinarea în lipsa lor. Totodată, vor fi examinate cauzele urgente, ale căror părți au fost înștiințate public și cele ajunse la faza de deliberare.

Starea pacienților

Starea de sănătate a persoanelor infectate: 

437 stare gravă, dintre care 

41 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată

1 196 stare de gravitate medie

În weekend au fost, în total, 629 cazuri noi de COVID-19. În total, 17 942 persoane au fost tratate  de COVID-19.

De vineri, prima de asigurare medicală va acoperi investigaţiile de laborator a probelor biologice pentru detectarea coronavirusului, dar și alte cheltuieli legate, anunță CNAM.

Declarații după ședința tradițională de luni

După ședința de astăzi, 3 august, între primul ministru Ion Chicu, președintele Igor Dodon și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, primul a venit cu declarații de presă.

Chicu a anunțat că pentru procurarea dezinfectantelor, dozatoarelor, termometrelor pentru școli, guvernul a alocat peste 50 de milioane de lei. Autoritățile insistă ca la 1 septembrie școlile să fie pregătite și să minimizeze riscul de contamintare cu COVID-19.

„Evoluția este negativă. Este a doua săptămână când numărul de cazuri crește. În aceste condiții, este necesar să menținem restricțiile. Vom analiza, în continuare, evoluția infecției de COVID-19. În caz de necesitate, s-ar putea să venim cu alte măsuri care ar diminua riscul infectării”, a menționat Ion Chicu.

De sâmbătă, 1 august, a fost sistată activitatea piscinelor, din cauza faptului că nu s-ar respecta măsurile de prevenție.

„Din păcate, guvernul trebuie să vină cu aceste măsuri, pentru că nu se respectă regulile. În afară de riscurile sănătății și de viață pentru cetățeni, COVID-19 ne provoacă mari cheltuieli bugetare. Vineri am alocat aproape 10 milioane de lei suplimentar pentru medicii infectați. Săptămâna viitoare urmează să alocăm alți bani. Noi consumăm bani publici foarte mari, pe care, eu sunt sigur, că nu ar fi necesar de cheltuit dacă am avea o mai mare responsabilitate cu toții”.

Au decedat alte opt persoane și numărul a ajuns la 792 de persoane.

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 25 362 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1 561 în Transnistria.


Cele mai bune materiale le poți primi în newsletter-ul nostru la care te poți abona AICI. Pregătim o porție cu materialele publicate în luna iulie și cu care ne mândrim și pe care ne-am dori să le citești.

De asemenea, poți să ne dai follow pe Instagram sau Telegram.

  


Sursa foto principală: hungarytoday.hu

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.