21:10:24 28.03.2024
Stiri

Ce JUSTIFICĂRI au cei 33 de mercenari ruși arestați în Belarus. Unul a spus că nu-și cunoaște destinația 02.08.2020 10:43

Actualitate 03.08.2020 08:30 Vizualizări1338 Autor: Ziarul National
Ce JUSTIFICĂRI au cei 33 de mercenari ruși arestați în Belarus. Unul a spus că nu-și cunoaște destinația 02.08.2020 10:43


O dispută între Moscova şi Minsk în legătură cu detenţia a peste 30 de bărbaţi pe care Belarus îi acuză că sunt mercenari ruşi s-a adâncit sâmbătă, în timp ce cele două părţi s-au contrazis reciproc asupra planurilor de deplasare ale grupului.

Dezacordul intervine într-un moment când relaţiile diplomatice sunt tensionate între Belarus şi aliatul său tradiţional Rusia, cu legăturile afectate după ce aceşti vecini nu au reuşit să se pună de acord cu privire la un contract asupra furnizării petrolului pentru acest an.

Un oficial din cadrul organelor de aplicare a legii în Belarus a declarat vineri noapte că presupușii mercenari ruşi au fost arestaţi joi în Belarus, respingând afirmaţia Moscovei că grupul intenţiona să se îmbarce la bordul unui avion spre Istanbul.

Rusia a declarat joi că bărbaţii, care au fost angajaţi de o firmă privată de securitate, au rămas în Belarus după ce au pierdut zborul de legătură spre Istanbul.

Dar Aleksandr Agafonov, şeful grupului de anchetă ce analizează cazul, a declarat vineri noapte că bărbaţii nu aveau de gând să zboare mai departe la Istanbul.

Potrivit Agerpres, el a spus la canalul ONT TV din Minsk că „relatările lor sunt contradictorii” cu privire la scopul şederii în Belarus.

Agafonov a fost citat declarând că 11 dintre bărbaţii arestaţi plănuiau să zboare în Venezuela, 15 - în Turcia, doi - în Cuba şi unul în Siria. Altul a spus că nu-şi cunoştea destinaţia, în timp ce trei au refuzat să facă o declaraţie.

El a mai spus că biletele de avion spre Istanbul sunt doar „alibiuri”.

Arestarea lor înainte de alegerile prezidenţiale din Belarus stabilite pentru 9 august ar putea tensiona mai mult relaţiile dintre Moscova şi Minsk.

Autorităţile din Belarus cred că soţul candidatei opoziţiei la preşedinţie Svetlana Tihanuskaia ar putea avea legături cu grupul reţinut şi au lansat o procedură penală împotriva acestuia sub suspiciunea de incitare la revolte.

Moscova a negat sâmbătă orice legături între opoziţia belarusă şi bărbaţii reţinuţi, a declarat un diplomat rus la Minsk, potrivit agenţiei de presă ruse RIA.

Potrivit agenţiei de presă oficiale belaruse Belta, mercenarii reţinuţi fac parte din aşa-numitul grup militar privat "Wagner" - cel mai cunoscut contractor militar din Rusia, finanţat de omul de afaceri Evgheni Prigojin, notează gidi24.ro.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md