01:40:56 20.04.2024
Stiri

Un parlamentar de la București cere RELUAREA procedurii de redobândire a cetățeniei ROMÂNE pentru etnicii români din R. Moldova

Actualitate 03.08.2020 12:19 Vizualizări1358 Autor: Ziarul National
Un parlamentar de la București cere RELUAREA procedurii de redobândire a cetățeniei ROMÂNE pentru etnicii români din R. Moldova


Procesul de redobândire a cetățeniei române pe baza art. 11 a fost întrerupt în contextul pandemiei de coronavirus. Astfel, etnicii români din R. Moldova sau Ucraina nu se pot deplasa personal în România, având în vedere restricțiile și carantina, pentru a-și depune cererile la Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC), și nu pot face acest lucru nici la consulatele din Bălți, Cahul și Chișinău, care au suspendat temporar aceste activități.

Potrivit parlamentarului de la București, Matei Dobrovie, o soluție pentru deblocarea acestui proces este depunerea actelor prin mandatar, cu procură specială.

„Am cerut explicații președintelui ANC privind rațiunea pentru care nu consideră motiv temeinic justificat această situație de excepție. Reamintesc că art. 13 alin 1 din legea 21/1991 spune așa: „Cererea de acordare sau, după caz, de redobândire a cetățeniei române se formulează în limba română, se adresează Comisiei pentru cetățenie și se depune personal sau, în cazuri temeinic justificate, prin mandatar cu procură specială și autentică la sediul ANC, fiind însoțită de acte care dovedesc îndeplinirea condițiilor prevăzute de prezenta lege”.

Faptul că faci programări online pentru persoane despre care știi aproape sigur că nu pot să vină este lipsit de sens. Încă aștept un răspuns la întrebările: De ce nu este pandemia un motiv temeinic justificat pentru depunerea cererilor de redobândire a cetățeniei prin mandatar cu procură specială? De ce nu sunt luate în calcul nici măcar cererile cetățenilor R. Moldova care solicită urgentarea procedurii din motive de boală gravă și necesitate de a se trata într-o clinică din România?”, întreabă Dobrovie.

Acesta a mai adăugat că e de înțeles faptul că se încearcă protejarea angajaților consulatelor, doar că acest lucru nu trebuie să se facă în detrimentul cetățenilor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md