04:11:13 20.04.2024
Stiri

Cine ar fi persoanele REȚINUTE în urma perchezițiilor de astăzi efectuate de PG, SPIA și SIS la Inspectoratul Național de Investigații al IGP. Acțiunile au loc în cadrul dosarului „Metalferos”

Actualitate 03.08.2020 15:10 Vizualizări4965 Autor: Ziarul National
 Cine ar fi persoanele REȚINUTE în urma perchezițiilor de astăzi efectuate de PG, SPIA și SIS la Inspectoratul Național de Investigații al IGP. Acțiunile au loc în cadrul dosarului „Metalferos” deschide.md


Procurorii și ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI, dar și angajații Serviciului de Informații și Securitate au efectuat în această dimineață mai multe percheziții la Inspectoratul Național de Investigații al IGP. Acțiunile au loc în cadrul dosarului „Metalferos”, iar până la această oră ar fi fost reținuți cel puțin patru ofițeri din cadrul Direcției Investigarea Fraudelor Economic a INI.

Unul dintre cei reținuți ar fi nepotul ex-ministrului MAI pe timpul comuniştilor, Valentin Mejinschi, persoană apropiată lui Vladimir Plahotniuc, scrie Deschide.md, cu referire la surse demne de încredere. Printre cei reținuți ar fi Marcel Caminschi, Andrei Ghidirimschi, dar și Veaceslav Cara.

Toți cei trei ar fi făcut parte din grupul care i-ar fi fabricat dosarul omului de afaceri Valentin Eșanu. Valentin Eșanu a fost anterior condamnat într-un dosar penal politic și reabilitat. Acesta susține că motivele reale ale dosarelor în privința sa, arestul, au fost protestele pe care le-a organizat pentru liberalizarea pieței de metale feroase și neferoase. De asemenea, el crede că a fost reținut pentru dezvăluirile despre schemele de la „Metalferos”.

„Marcel Caminschi, care este șeful Direcției investigarea fraudelor economice din cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI) executa toate comenzile lui Chitoroagă, adică el fabrica dosarele, el amenința, fila totul. Persoana respectivă este cu mâinile pline de sânge, el zeci, sute de agenți economici a pus la pușcărie, le-au preluat afacerea. El este omul lui Chitoroagă (fostul șef al PCCOCS)”, spunea Eșanu în 2019, într-un interviu pentru Europa Liberă.

În același interviu, Eșanu îl pomenește și pe ofițerul de investigații Veaceslav Cara, dar și pe Andrei Ghidirimschi. Despre ultimul se spune că este nepotul lui Valentin Mejinschi, și deținea funcția de șef al Secției investigații operative în cadrul PCCOCS.

„Ei erau o echipă criminală, nu știu cum corect să zic”, preciza Eșanu în interviu.

Veaceslav Cara şi Andrei Ghidirimschi, anterior au activat în cadrul CNA, numele acestora fiind vizat într-un raport Promo-Lex, după ce au ajuns în vizorul procurorilor pentru că au participat la reţinerea unui bărbat, anchetator la Râbniţa, acuzat de luare de mită și care l-au predat așa-ziselor autorități de la Tiraspol, deși ultimul era cetățean al R. Moldova.

„Aceştia au omis un lucru atunci când l-au predat „colegilor” din autoproclamata republică: presupusul infractor, condamnat între timp la patru ani şi şase luni, este cetăţean moldovean. Ghenadie Negruţă (31 de ani), angajat în „organele de drept“ din stânga Nistrului a fost încătuşat în iunie 2011. Reţinerea bărbatului, acuzat că ar fi pretins mită de 3.000 de dolari, a fost ca o scenă desprinsă din filmele de acţiune. În august 2011, într-un răspuns oficial adresat Asociaţiei Promo-Lex, juriştii căreia de se ocupă de caz, angajaţii Centrului Anticorupţie recunosc că instituţia „a acordat suport operativ serviciilor similare din Tiraspol în vederea reţinerii unei persoane bănuite de comiterea unui infracţiuni de corupere“. Astfel, potrivit unei ordonanţe privind pornirea urmăririi penale, procurorii constată că angajaţii CNA, Veaceslav Cara şi Andrei Ghidirimschi, „au colaborat la reţinerea şi răpirea din Rezina a lui Ghenadie Negruţă“, se arată în raportul Promo-Lex.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md