Săptămâna Mondială a Alăptării: Câți bebeluși sunt alăptați în Republica Moldova

În anul 2019 au fost alăptați circa 89,1% de nou-născuți până la 3 luni, până la 6 luni – 81,2% de copii au fost alăptați. Până la vârsta de 1 an, această cifră constituie 69,3% din numărul total de copii. Statistica oficială nu estimează date cu privire la alăptarea exclusivă, aceste informații pot fi dobândite doar prin studii populaționale. Informația este prezentată de Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică în contextul marcării în perioada 1-7 august a Săptămânii Mondiale a Alăptării.

Foto: totuldespremame.ro

Genericul Săptămânii Mondiale a Alăptării (SMA) din anul 2020 – Susține alăptarea pentru o planetă mai sănătoasă – implică mobilizarea globală pentru susținerea protejarea și promovarea alăptării pentru sănătatea planetei și a populației.

Obiectivele SMA din acest an sunt focusate pe informarea populației despre beneficiile alăptării asupra mediului și a schimbărilor climatice, antrenarea societății pentru asigurarea sănătății oamenilor și a planetei prin susținerea alăptării – ca o decizie inteligentă pentru protecția mediului.

Potrivit ANSA, în contextul pandemiei Covid – 19, OMS menționează, că beneficiile alăptării depășesc riscurile potențiale: virusul Covid-19 nu a fost detectat în laptele matern la persoanele cu Covid-19 confirmat și nu există dovezi că virusul se transmite prin alăptare.

OMS recomandă ca toate mamele cu Covid-19 confirmate sau suspectate să continue să alăpteze, urmând măsurile de protecție generale, cum ar fi: o igiena bună a mâinilor și a sânilor; purtarea corectă a măștii de protecție în timpul contactului cu copilul, inclusiv în timpul alăptării; curățarea și dezinfectarea suprafețelor frecvent atinse, igiena tusei și strănutului, etc.

Laptele matern este alimentul ideal pentru nou-născuţi şi sugari. Acesta oferă copilului toate elementele nutritive de care are nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă. Este sigur şi conţine anticorpi care protejează copiii de diaree şi pneumonie – principalele cauze ale mortalităţii infantile la nivel mondial. Laptele matern, fiind disponibil şi accesibil, asigură copiilor o nutriţie adecvată și sigură.

Alăptarea aduce beneficii mamei prin reducerea riscului de cancer ovarian şi de sân, previne depresia postnatală, facilitează refacerea uterului și revenirea la greutatea corporală optimă, constituie o formă naturală de contracepţie (metoda amenoreei de lactație).

Conform Convenției cu privire la Drepturile Copilului fiecare copil are dreptul la o nutriție sănătoasă. Alăptarea îmbunătățește IQ-ul, succesele la școală și este asociată cu venituri mai mari în viața adultă. De asemenea, facilitează dezvoltarea copilului, reduce costurile de sănătate aducând la câștiguri economice atât pentru familiile, cât și la nivel național.

Conform statisticilor, la nivel mondial, subnutriția se asociază cu 45% din decesele infantile. Doar cca 40% din copiii în vârstă 0 la 6 luni sunt alăptați exclusiv. În anul 2019, 144 de milioane de copii sub 5 ani au fost estimați cu stagnare a creșterii în înălţime, 47 de milioane au fost estimaţi subponderali, iar 38,3 de milioane erau supraponderali sau obezi.

Sursa citată menționează că în Republica Moldova, conform datelor statistice al sistemului de sănătate în anul 2019, la copiii cu vârsta de până la 1 an, incidența prin malnutriție a constituit 12,8 cazuri la 1000 de copii, inclusiv cu întârziere în dezvoltare – 6,4 cazuri la 1000 de copii. Incidența prin malnutriție la copii de 0 -5 ani în aceeași perioadă a constituit 5,0 cazuri la 1000 de copii, inclusiv cu întârziere în dezvoltare – 2,9 cazuri la 1000 de copii.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni, şi continuarea alăptării, cu introducerea treptată a alimentaţiei complimentare până la doi ani şi mai mult.


Pub