Niveluri alarmante de mercur descoperite în peștii din Amazon. Cine va fi afectat?

Oamenii de știință din cadrul Word Wildlife Fund (WWF) și din cadrul a trei institute de cercetare din Brazilia au descoperit mercur în peștii din sectorul de nord al fluviului Amazon.

Foto: epochtimes-romania.com

Studiile au fost realizate cu teste preluate de la peste 400 de pești colectați din cinci regiuni din Amapa, la granița cu Guyana Franceză. Regiunile includeau și zone protejate.

Rezultatele îngrijorătoare arătau niveluri extrem de periculoase pentru consumul alimentar.

„Limita toxicologică de siguranță a fost depășită în cazul unui procent de peste 77,6% în cazul peștilor carnivori, 20% din peștii omnivori și 2,4% din peștii ierbivori”, arată pasajul extras din studiul publicat în Revista Internațională de Cercetări de Mediu și Sănătate Publică, scrie Playtech.

Patru dintre speciile la care au fost descoperite cele mai mari niveluri toxicologice sunt printre cele mai frecvent consumate de localnici. Ingerarea a mai mult de 200 grame din carnea infectată poate reprezenta o amenințare asupra sănătății umane.

Cine este de vină?

„Nivelul ridicat de mercur din zonă este cauzat de mineritul ilegal pentru exploatarea aurului”, afirmă Marcelo Oliveira de la WWF Brazilia. Acest studiu aduce la suprafață gravitatea distrugerilor provocate de mineritul ilegal.

„Știam deja că ne distruge pădurile. Acum știm că este un pericol și pentru sănătatea celor care locuiesc în zonă”, a adăugat Oliveira.

Președintele brazilian Jair Bolsonaro a fost deja criticat pentru insistențele sale de a deschide zonele protejate ale Amazonului în fața activităților agricole și miniere. Activiștii de mediu consideră că acest lucru nu poate decât să accelereze procesul de distrugere a celei mai mari păduri tropicale. Pădurea amazoniană este încă afectată de incendii.

Și problemele din Amazon nu se opresc aici. Defrișările masive pot duce la apariția unui virus la fel de periculos sau chiar mai rău. Transformarea de către oameni a zonelor cândva sălbatice contribuie la apariția bolilor zoonotice, cele care se transmit de la animale la oameni.


Pub