Trendul „challenge accepted” de pe Instagram nu a apărut în Turcia

Pe la jumătatea lunii iulie, pe Instagram a pornit o mișcare care promova solidaritatea între femei. #WomenSupportingWomen și „challenge accepted” s-a răspândit în întreaga lume și a ajuns, într-un final, să lupte cu violența împotriva femeilor din Turcia. 

În aceste zile, s-au distribuit fotografii în alb-negru cu mesaje motivaționale și încurajatoare pentru și despre femei. Cu toate acestea, au existat critici care au pus la îndoială eficiența mișcării, zicând că este un act care să distragă atenția de la cazurile sociale care abia reușesc să apară în public.

Citește și: Nu doar coronavirusul omoară. Să vorbim despre violență

Apoi, provocarea a luat altă formă. Unii dintre critici au zis că mișcarea a început în Turcia cu un scop nobil, dar a ajuns distorsionată în Statele Unite ale Americii. Se credea că tendința a apărut în Turcia pentru a face apel la uciderea femeilor din țară. Recent, uciderea unui studente, Pinar Gültekin, în vârstă de 27 de ani, în urma căreia fostul ei iubit a fost arestat, a mobilizat sute de femei turce pentru a protesta împotriva violenței comise de bărbați. 

De fapt, conform celor de la Instagram, trendul a pornit de la o jurnalistă braziliană. Pe 17 iulie a fost publicată prima postare cu hashtag-ul #WomenSupportingWomen, făcută de Ana Paula Padrão.

https://www.instagram.com/p/CCxGfzTBmXP/

Chiar dacă provocarea nu a luat naștere drept o pledoarie pentru justiție pentru femeile ucise în Turcia anul acesta, problema a fost conștientizată la nivel mondial.

Ulterior, instagramerii turci au folosit hashtag-ul # İstanbulSözleșmesiYașatır, care se referă la Convenția de la Istanbul, tratatul privind drepturile omului al Consiliului Europei pentru a preveni violența în familie împotriva femeilor.

Turcia a anunțat despre planul de retragerea din convenție, care a stârnit proteste în masă în țară.

Citește și: Violența domestică pe timp de pandemie de COVID-19. Ce faci și unde te adresezi

Îngrijorările legate de violența în familie au crescut în timpul pandemiei, atunci când oamenii au fost încurajați să se autoizoleze la domiciliu. Acest lucru ar putea crește probabilitatea de violență în familie. Conform platformei „We will stop Femicide”, în luna iunie au fost ucise cel puțin 27 de femei în Turcia.

Grupul a preluat raportarea uciderii femeilor după ce guvernul turc a încetat să le numere în 2009.

Moldova.org a scris recent că „Pandemia a crescut numărul cazurilor de violență domestică în lume. Care este situația în Moldova?”

În Republica Moldova, starea de urgență a fost introdusă pe 17 martie, iar restricțiile de izolare nu sunt atât de dure ca în alte țări. La această etapă poate fi deocamdată prea devreme de a vorbi despre anumite schimbări. Conform Danielei Misail-Nichitin, directoare program femei, în cadrul organizației „La Strada”, în perioada 16-31 martie, nu se observă anumite schimbări în ce privește numărul de apeluri, mai mult, în prima săptămână a fost o ușoară descreștere. O explicație, potrivit ei, poate fi faptul că victima se află permanent în contact cu agresorul. Aceeași situație este în zilele de sâmbătă și duminică, în timpuri obișnuite. În același timp, în a doua săptămână au fost observate mai multe apeluri din partea rudelor sau ai membrilor comunității care au sesizat cazuri de violență domestică. 

Resursă informațională: CNN, Moldova.org 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.