image
Sursa foto: Guliver/Gettyimages

OMS: Efectele pandemiei vor dura zeci de ani

Pandemia de coronavirus ne va afecta zeci de ani de acum încolo. Organizația Mondială a Sănătății estimează că nici apariția unui vaccin, oricât de rapidă ar fi, nu ne va scuti pe termen lung de efectele crizei sanitare actuale. Omenirea trebuie să învețe să trăiască cu virusul, a declarat directorul instituției, Tedros Ghebreyesus.

„Pandemia e o criză sanitară care apare o dată la un secol și ale cărei efecte le vom resimți zeci de ani de acum înainte. Cea mai mare parte a populației mondiale este în continuare vulnerabilă în fața virusului, chiar și acolo unde situația a fost foarte gravă. Multe țări care au crezut că au depășit faza cea mai dificilă se confruntă acum cu noi focare. Și chiar dacă cercetările pentru un vaccin se fac la viteză record, trebuie să învățăm să trăim cu acest virus și să luptăm împotriva lui cu toate instrumentele pe care le avem la îndemână”, a spus Tedros Ghebreyesus, directorul OMS, în cadrul unei reuniuni a Comitetului de urgenţă al OMS care a avut loc la Geneva. A fost a patra reuniune a organismului, în cele șase luni de când OMS a decretat starea de urgenţă mondială.

Pandemia a afectat deja peste 17 milioane de persoane şi a cauzat peste 670.000 de decese în întreaga lume și continuă să progreseze într-o manieră îngrijorătoare pe plan global. Statele Unite, Brazilia, Mexic şi Marea Britanie au fost grav afectate de coronavirus în ultimele săptămâni, iar guvernele lor au depus eforturi uriaşe pentru a veni cu un răspuns eficient.

Peste 150 de companii farmaceutice lucrează pentru găsirea unor vaccinuri, însă prima lor utilizare este aşteptată abia pentru începutul anului 2021, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii săptămâna trecută.

Deşi cunoştinţele despre noul virus au avansat, multe întrebări au rămas fără răspuns şi populaţiile rămân vulnerabile, a spus directorul OMS „Primele rezultate ale studiilor serologice (anticorpi) oferă o imagine coerentă: majoritatea oamenilor rămân predispuşi la acest virus, chiar şi în zonele în care au existat focare severe”, a spus el. „Multe ţări care au crezut că au trecut de ce este mai rău se confruntă acum cu noi focare. Unele care au fost mai puţin afectate la început au acum un număr tot mai mare de cazuri şi decese”, a afirmat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Noutăţile partenerilor

comentarii: