Principală  —  Social  —  Consultanţă juridică   —   Clinica juridică — rubrica drepturilor…

Clinica juridică — rubrica drepturilor sănătoase

Imagine simbol

Clinica Juridică a ZdG a luat naștere în plină pandemie, atunci când oamenii au început să aibă multe întrebări privind starea de urgență și drepturile pe care le au în acest context nou. Împreună am încercat să le oferim oamenilor accesul la o justiție sănătoasă, prin informare și susținere. Noi nu ne oprim aici. Noi continuăm și ne străduim să fim utili în beneficiul oamenilor care ne citesc.

De mai bine de trei luni, în cadrul ZdG funcționează rubrica „Clinica Juridică”, în care am încercat să dăm răspuns la cele mai stringente întrebări din domeniul juridic pe care le au cititorii noștri. 

Rubrica a fost instituită în plină stare de urgență, în contextul pandemiei, atunci când oamenii, izolați, au rămas față-n față cu problemele cu care se confruntă. Zilnic, prin deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a R. Moldova au fost introduse noi prevederi și noi reguli de comportament în condițiile stării de urgență. A fost introdus un articol nou în Codul Contravențional, care stabilește sancțiunea pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie a bolilor epidemice, iar cetățenii R. Moldova reveniți din străinătate au fost obligați să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală. În perioada stării de urgență, mulți agenți economici și-au sistat activitatea, iar unii angajați au devenit vulnerabili, fiind impuși să scrie cerere de demisie sau să plece în concediu forțat.

Oamenii aveau nevoie de informare, de explicații, de susținere. Odată ce lucrurile înaintau, întrebările veneau neîncetat pe adresa electronică a clinicii: consultantzdg@gmail.com, la telefonul redacției: 0 22 234438, sau în mesageria de pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/zdg.md/. Oamenii au întrebat ce drepturi au, angajați fiind, atunci când angajatorul îi obligă să depună cerere de demisie sau de concediu, dacă trebuie sau nu să plătească rata la credit sau dacă pot să ceară returnarea costului biletelor de avion, în cazul în care zborurile au fost anulate. La toate aceste întrebări ne-am străduit să răspundem. Am scris despre drepturile salariaților în perioada stării de urgență, despre garanțiile de sănătate la locul de muncă pentru lucrătorii medicali, dar și despre modalitatea prin care poate fi cerută rambursarea costurilor pentru biletele de avion la cursele din cadrul UE pentru zborurile care au fost anulate.

În perioada în care oamenii au stat izolați, a crescut rata violenței domestice, rămase față-n față cu agresorul, victimele au devenit mai vulnerabile și se întrebau dacă în această perioadă mai au drepturi și dacă mai pot apela undeva. Specialiștii au explicat, iar noi am publicat despre ceea ce trebuie să știe victimele violenței domestice și am sperat că informația le va fi de folos, că va ajunge la ele și le va motiva să nu tolereze abuzurile, chiar dacă nu se permitea de ieșit din casă. 

După publicarea tuturor articolelor am primit întrebări de la cititori, iar acest lucru ne-a dat de înțeles că informația a fost necesară. Ne-au contactat să concretizeze vreo problemă sau să verifice dacă instituțiile statului le respectă drepturile, așa precum am scris în articole.

Domnul Mândrescu, dintr-o localitate din raionul Ialoveni, ne-a contactat să precizeze anumite lucruri după ce am publicat articolul despre ajutorul de șomaj. Domnul Batcu ne-a întrebat cum își poate restitui banii achitați pentru biletele de avion. Ne-au scris mai mulți studenți care își fac studiile peste hotare și ne-au întrebat dacă sunt sau nu obligați să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală și dacă au achitat-o, cum pot să-și returneze banii. 

Dacă până acum cititorii ne sesizau despre infracțiuni, corupție și abuzuri, astăzi oamenii ne scriu și ne întreabă și despre cum să procedeze într-o anumită situație. Cititorii ne-au întrebat despre drepturile asupra bunurilor imobile, despre adopție și accidentele de muncă. 

Ne-au comunicat cazuri în care au depus plângeri la instituțiile statului, iar acestea nu au reacționat în termenii prevăzuți de lege. Ana și-a procurat încălțăminte, care s-a dovedit a fi necalitativă, iar magazinul și Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței nu i-au răspuns o perioadă de timp. Am scris care sunt drepturile consumatorului la procurarea unui produs neconform, dar și care este termenul în care consumatorul trebuie să primească răspuns la reclamațiile adresate. În toate cazurile ne-am străduit să abordăm subiectul cât mai amplu, pentru a oferi informația completă și pentru a ne simți utili. 

Atunci când am început să abordăm subiectele, am înțeles că, în afară de site-urile oficiale, unele teme nici nu au fost abordate în presă, iar acest lucru ne-a motivat să descoperim piste noi de comunicare și să sporim încrederea cititorilor. Lista temelor e încă lungă, iar pentru a oferi o informație amplă expediem solicitări de presă la instituțiile statului și așteptăm răspunsuri, căutăm specialiști în domeniu care să abordeze subiectele care vă interesează. 

Uneori, experții ne spun că o anumită problemă este foarte specifică, iar răspunsul la aceasta depinde de circumstanțele situației, de actele de care dispune persoana, dar și de acțiunile pe care le-a întreprins sau nu pentru soluționarea problemei. În asemenea cazuri, ne străduim să direcționăm cititorii spre o instituție sau o persoană care i-ar putea ajuta să-și soluționeze problema. O cititoare, bunăoară, ne-a scris că nu poate identifica proprietarul gospodăriei vecine, întrucât bunurile din această gospodărie îi deteriorează gospodăria sa. Acest caz este unul foarte specific și trebuie analizat în detalii pentru a găsi soluționarea problemei.

Apreciem enorm munca pe care a depus-o fiecare expert, fiecare angajat al instituțiilor cu care am colaborat. Știm că timpul este foarte prețios, iar în condițiile actuale unii au trebuit să se documenteze chiar și noaptea pentru a ne oferi o informație completă și pentru a ne răspunde la toate solicitările. Apreciem deschiderea dumneavoastră și eforturile pe care le-ați depus. Credem cu certitudine, că împreună, putem crește nivelul de informare al oamenilor și putem aduce lumină asupra subiectelor care încă stârnesc întrebări.

Dragii noștri cititori, dacă măcar un articol din această rubrică v-a fost de folos, dacă ați aflat ceva din ceea ce nu știați până acum, dacă v-ați păstrat pagina din ziar a Clinicii pentru zilele în care veți avea nevoie de o anumită informație, considerăm că nu ne-am străduit în zadar. Asta înseamnă că vom continua să scriem, să informăm și să vă ajutăm în măsura posibilităților. Mulțumirile pe care le primim de la dumneavoastră ne motivează, iar întrebările pe care ni le adresați ne arată o dată în plus că aveți încredere în noi, iar acest lucru este extrem de important. 

Vă încurajăm să ne scrieți, să ne povestiți sau poate să ne spuneți dacă v-am fost de folos sau nu. Noi ne vom strădui să fim mai buni și să vă satisfacem așteptările. Și nu uitați, trimiteți întrebările la consultantzdg@gmail com, pe Messenger sau la adresa redacției. Vă mulțumim că ne sunteți alături!