image
Sursa foto: mai.md

Instanța a ANULAT decizia Consiliului pentru Egalitate privind crucifixul inaugurat la MAI de Andrei Năstase

Judecătoria Chișinău (sediul Râșcani) a anulat astăzi decizia Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității în privința crucifixului inaugurat la Ministerul de Interne în perioada în care Andrei Năstase era ministru.

Este vorba despre decizia care spunea că Andrei Năstase trebuie să prezinte scuze publice pentru instalarea crucifixului, iar Ministerul de Interne - să înlăture simbolistica religioasă din holul instituției. Verdictul de astăzi al instanței se referă doar la partea ce-l vizează pe Năstase, adică anulează necesitatea prezentării scuzelor publice.

„Se anulează decizia Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității din 16 decembrie 2019 în partea ce vizează reclamantul Andrei Năstase”, a decis instanța.

Hotărârea poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 30 de zile.

doc crucifixdoc crucifix

Amintim că, în septembrie 2019, în perioada în care Andrei Năstase era ministru de Interne, a inaugurat la MAI un crucifix. Ulterior, în decembrie 2019, Consiliul pentru Egalitate a decis că: „Instalarea unui crucifix în holul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova reprezintă instigare la discriminare pe criteriu de convingeri. Reclamatul va aduce scuze publice, în termen de 10 zile de la recepționarea deciziei, iar Ministerul va înlătura simbolistica religioasă din holul instituției și va asigura protecția/salvgardarea neutralității serviciului public și a principiului secularismului.”

După această decizie, Andrei Năstase a mers în instanță. „Nu despre crucifix este vorba în decizia acelui Consiliu, ci despre Andrei Năstase, care trebuie să fie din nou linșat mediatic și compromis. Aș fi vrut aceeași determinare din partea instituțiilor statului în cazuri cu adevărat reale, în special a profanării simbolicii de stat de către președintele Dodon, prin scoaterea crucii din stema R. Moldova. Aștept să văd cum Dodon și ministrul său de interne vor îndrăzni să scoată Crucifixul din MAI. Ce va urma? Răstignirile din întreaga republică?”, a comentat atunci liderul Platformei DA.

Noutăţile partenerilor

comentarii: